Izo FitzRoy : A Good Woman

 


Zes jaar terug werd ik door muziekvrienden Gerard Muijs en Freek Medendorp van Grolloo Radio geattendeerd op het debuutalbum Skyline van de geweldige powerhouse zangeres Izo FitzRoy. Het repertoire hierop beweegt zich voornamelijk in de r&b/soulhoek, maar er zijn ook de nodige blues-, gospel-, jazz- en funkinvloeden (Dr John, The Meters) te horen. Soms neemt de piano het voortouw, soms de blazers en soms de ritmesectie. Bovendien waren de liedjes regelmatig opgesmukt met fraaie koortjes. Ook opvolger How the Mighty Fall wist mij moeiteloos te overtuigen.

Izo is in Nederland vooral bekend van haar samenwerking met Kraak & Smaak, een band die dit jaar trouwens alweer twintig jaar bestaat. Op haar nieuwe album A Good Woman schreef ze op een na alle songs samen met Kraak & Smaak's Oscar de Jong. Zonder de vorige albums te kort te doen, het nieuwe album bevalt me nog beter dan de twee voorgangers. Haar geweldige, door de gospelmuziek in haar jeugd gecultiveerde stem komt nog meer tot zijn recht.

Regelmatig swingt het als de neten, zoals in de reeds vrijgegeven Chasing Days en nog meer in Keep You Light on Me. Give Me the High heeft zelfs een regelrechte Earth, Wind & Fire vibe. Izo draait haar hand ook niet om voor een intense pianoballade (God Gets a Little Busy Sometimes). Naast de nodige muzikale invloeden, liet Izo zich ook inspireren door sterke vrouwen (“My sisters, my mother. My two grandmothers. Female friends of mine.”). Maar ook door een sterke vrouw als Joan Armatrading, wier song Love and Affection Izo hier covert. Iemand die al op vroege leeftijd uitkwam voor haar seksuele geaardheid en wier song Rosie op dit moment weer brandend actueel is.

Net als op de voorgangers ontbreken de blazers en heerlijke koortjes niet. Live is Izo een absolute aanrader, net als dit verslavende album A Good Woman.

Theo Volk

Releasedatum : 28 april 2023 Jalapeno Records/V2

Website : http://www.izofitzroy.com/


Izo FitzRoy live :

14-06 UTRECHT : TivoliVredenburg, Cloud Nine