Josienne Clarke : Onliness : Songs of Solitude & Singularity

 


Onliness is een verwijzing naar het laatste liedje van Josienne’s prachtige soloalbum In All Weather, het laatste album wat van haar op Rough Trade verscheen. Het was toen een roerige tijd geweest voor Josienne, een breuk met haar toenmalige vriend en de breuk met muzikaal partner Ben Walker, gevolgd door de breuk met Rough Trade. Josienne was intussen verhuisd naar het Schotse eiland Bute, waar de familie van haar moeder vandaan komt.

Nu een paar jaar later is ze getrouwd met de van oorsprong Engelse singer-songwriter, fotograaf, videomaker en consultant (telecommunicatie technologie specialist) Alec Bowman_Clarke. Het wat teruggetrokken leven op Bute gaf haar alle ruimte voor contemplatie. Ze vond tijd om de nodige songs die ze in de loop der tijd had geschreven opnieuw te gaan herinterpreteren.

Songs die nog altijd staan als een huis. Er staan zelfs enige songs op die nog dateren uit het tijdperk dat ze optrad onder de naam Mondesir. Het reeds vrijgegeven The Tangled Tree en It Would Not Be a Rose nam Josienne al diverse keren eerder op. Van haar schitterende debuutalbum One Light Is Gone vertolkt Josienne The Birds en een van mijn favoriete songs van haar, Done.

Twee fraaie songs van Seedlings All zijn terug te vinden, Chicago en Bathed in Light. Chicago schreef Josienne na een mislukte tournee door Amerika en Bathed in Light gaat over het ongemakkelijk voelen voor aanvang van een optreden.

Op Onliness heeft ze eindelijk deze songs kunnen opnemen, zonder dat ze rekening moest houden met commerciële belangen en de mening van anderen. Net als In All Weather werd Onliness opgenomen in Watercolour Studios in Fort William, Schotland. Josienne arrangeerde alle liedjes zelf en produceerde ook  het album zelf.

Voordat Josienne werd opgepikt door Rough Trade kon Josienne trouwens al rekenen op de support van de nodige fans en iemand als Math Heijen van Blackbird Bookings, aan wie Josienne voor een heel groot deel haar bekendheid in Nederland te danken heeft. Tegenwoordig probeert de enthousiaste muziekliefhebber Jan Muylaert van Salmon Bookings, hetzelfde te bewerkstelligen in België. Terecht dat enthousiasme van deze heren, want Josienne behoort onderhand al twee decennia tot de absolute top van de Engelse folk.              

Theo Volk

Releasedatum : 14 april 2023 Corduroy Punk/[Integral]

Website : https://josienneclarke.com/

 

Josienne Clarke live :

18-05 DASSENAARDE : Merodefestival