Otis Taylor : Banjo

 


Gelukkig attendeerde mijn Amsterdamse muziekvriend Henk mij op de release van Otis Taylor’s vijftiende album Banjo. Een album dat tot nu toe weinig aandacht kreeg, alleen Bluesmagazine besteedde er enkele dagen geleden in Nederland een artikel aan.

Vijftien jaar terug bracht Taylor al eens een album op de markt met de banjo in de titel, Recapturing the Banjo. Met daarop onder andere een vertolking van Hey Joe, wat vooral dankzij Jimi Hendrix wereldberoemd werd.

De banjo neemt op het nieuwe album een minder prominente rol in dan ik verwachtte. Het album werd in twee weken tijd in Boulder opgenomen. Daarvoor trommelde Otis zijn fantastische begeleidingsband op. De belangrijkste begeleidingsrol is misschien wel weggelegd voor J.P. Johnson (lead gitaar, B3 Hammond en Moog synthesizer). Daarnaast een fantastische ritmesectie bestaande uit drummer Chuck Louden en bassist Nick Amodeo.

Met name het toetsenspel geeft de muziek regelmatig een onderhuidse spanning. Zonder uitzondering worden de songs zorgvuldig opgebouwd, wat een verslavende werking op de luisteraar heeft. Hoogtepunten te over, op dit moment reken ik Little Willie en het op dit moment toepasselijke Resurrection Blues (wat ook al stond op White African) zeker tot mijn favorieten. Taylor bracht eigenlijk tot nu toe alleen prachtige albums uit, Banjo is misschien wel zijn mooiste.

Banjo is hier te beluisteren en te koop op het label van muzikant Frank Doris. Overigens is het aanbod op het label behoorlijk eclectisch, onder andere de cellist Zuill Bailey en saxofonist/zanger Jeremy Mohney vinden er onderdak.

Theo Volk

Releasedatum : 20 februari 2023 Octave Records/1-800-PSAUDIO

Website : https://otistaylor.com/