Kristel Snellen : Breathe

 


Naast dat ze zangeres en songschrijver is, schrijft Kristel Snellen korte verhalen en werkt daarnaast parttime voor een taalinstituut. De liefde voor met name folkmuziek en Ierland kreeg ze van huis uit mee. Haar vader organiseerde jarenlang folkconcerten voor de Fookhook in Sevenum en logeerde er vroeger elke zomer een meisje uit Belfast bij hun thuis, waardoor Kristel ook geïnteresseerd raakte in het hele Noord-Ierland verhaal. Haar afstudeerscriptie ging over de politie in Noord-Ierland en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Via haar vader leerde ze veel goede (niet alleen Ierse) artiesten kennen, waar ze jaren later nog steeds naar luistert. Haar grote favoriet is Martyn Joseph met wie ze onlangs mocht optreden. Haar band met Ierland werd trouwens nog verder vergroot doordat ze vijf jaar in Dublin woonde. Het verbaast me niet dat Kristel geregeld gevraagd wordt om mee te zingen met bekende artiesten als Dayna Kurtz en Malcolm MacWatt.

Wat me met name vooral direct opviel bij beluistering van Breathe is het gemak en de rustgevende wijze waarmee Kristel zingt. Alle vijf liedjes schreef ze zelf, Back Into Darkness is een cowrite met de door wol geverfde Jack Hustinx (Shiner Twins, Malford Milligan). Hem leerde ze kennen na een optreden van Milligan. Met Jack schreef ze vijf jaar terug haar eerste liedjes. Ook bleken hun stemmen goed te matchen. Een jaar later zouden ze in de studio van Jesse LaFave in Austin een album gaan opnemen, maar helaas gooide Corona toen roet in het eten en bleven de songs daarna op de plank liggen.

Breathe opent gedurfd met het a capella Never Apart, waarbij ze gebruik maakt van overdubs van haar eigen stem. In het bijzonder fraaie Back Into Darkness wordt Kristel op geweldige wijze begeleid door het lyrische vioolspel van Kieran Ledwidge. Al haar begeleiders werden op andere plaatsen in de wereld opgenomen.

Eerder dit jaar verraste Malcolm MacWatt met zijn wonderschone album Dark Harvest. Hier tilt hij met zijn bijdragen op banjo en fiddle de titelsong naar een hoger niveau. Nostalgisch aandoend doet Old Friend, waarop andermaal de viool van Ledwidge te horen is, zij het minder nadrukkelijk. Ook bijzonder fraai is de langzaam voort meanderende afsluiter Solitude.

Naast eerdergenoemde muzikanten werkten ook Robert en Candace Maché mee. Robert geniet vooral bekendheid als begeleid van Dayna Kurtz. Naast enkele instrumenten nam hij ook de mix en master voor zijn rekening. Met Breathe bevestigt Kristel niet alleen haar grote kwaliteiten als zangeres, maar bewijst tevens ook uitstekende liedjes te kunnen schrijven. Hopelijk krijgt Breathe snel een opvolger.   

Theo Volk

Releasedatum : 9 april 2024 Wilhelmina Records

Website : http://www.kristelsnellen.com/