Elena Setién : Unfamiliar Minds

 


Regelmatig krijg ik van de webshop van De Konkurrent onbekende, maar o zo interessante muziek toegestuurd. Hiertoe kan zeker de Baskische singer-songwriter en multi-instrumentalist Elena Setién gerekend worden. Lange tijd was ze woonachtig in Kopenhagen, maar is intussen toch weer teruggekeerd naar haar geboortegrond.

Naast dat ze al eens samenwerkte met bekende, avontuurlijke artiesten als Steve Gunn en Mary Lattimore (Op Wreckage of the Hunt), werkt ze veelvuldig samen met Xabier Erkizia. Samen componeerden ze de muziek voor de tv-serie Altsasu, maar maakte ze ook samen haar Baskische album Mirande.  

Ook deze keer is hij de producer van Unfamiliar Minds, bovendien assisteerde hij Setién bij de arrangementen en was hij verantwoordelijk voor de sfeer verhogende elektronica. Maar was hij ook een inspiratiebron, net als de muziek van Gyan en Terry Riley.

Tijdens de lockdown had Setién problemen om de basistracks verder af te maken, gelukkig zorgde de poëzie van Emily Dickinson voor nieuwe inspiratie. Ze zette uiteindelijk Dickinson’s gedichten “I Dwell in Possibility” en “In This Short Life That Only Lasts an Hour” op muziek, de overige songs schreef ze volledig zelf. Setién’s zelfverzekerde voordracht gecombineerd met de gevarieerde, sfeerrijke muziek zorgen ervoor dat Unfamiliar Minds zeer snel onder de huid kruipt.    

Theo Volk

Releasedatum : 28 januari 2022 Thrill Jockey/De Konkurrent

Website : http://www.elenasetien.com