Kubilay Kaya : Slecht Alleen

 


In zijn jeugd pionierde Kubilay Kaya (Bergen op Zoom, 1978) met behulp van twee cassetterecords met beats. Hiermee maakte hij loops. Een van de eerste samples, die hij gebruikte was er een van James Brown, die hier hergebruikt wordt in de instrumentale opener Begin.

Slecht Alleen is intussen zijn  tweede soloalbum. In 2018 verscheen zijn debuut Wanneer Je Er Langer Naar Luistert Wordt het Best Mooi, een conceptalbum met zeven nummers over zeven vrouwen.

Overigens was Kubilay vijftien jaar lang een succesvol producer achter de schermen voor onder andere Ali B en Yes-R. Echter hier kon hij niet volledig zijn creatieve ei kwijt en besloot voor een solocarrière te gaan, een verstandige keuze.

Hiphop vormt de basis voor zijn muziek, maar bevat ook elementen uit de jazz, chanson, tachtiger jaren synthesizermuziek. Af en toe hoor je ook zijn Turkse roots terug (Psychedelische muziek uit de jaren zestig en zeventig). Hij  groeide overigens vooral op met Afro-Amerikaanse muziek, zoals William Bell en Ann Peebles,  en was én is hij idolaat van The Beatles. De invloed van The Beatles is dan ook regelmatig terug te horen in zijn liedjes.

Kubilay’s favoriete liedje van het album is Koud Alleen, wat qua ontstaanswijze een wat vreemde eend in de bijt is. Ooit leende Kubilay van een Amsterdamse vriend een jas, die hij maanden later in Rotterdam beloofde terug te geven. Op de dag van de teruggave werd de jas echter werd uitgeleend aan een vriendin, die hem vervolgens nooit meer terug gaf. In de tekst van zijn vaste tekstschrijver Lucas Boot wordt die jas als metafoor voor de liefde gebruikt.

Het  was een uitdaging voor Kubilay om voor een bestaande tekst muziek te schrijven. De basistrack werd opgenomen, met zijn pianojuf achter de piano, in Theater De Maagd in zijn woonplaats Bergen op Zoom. Hij koos hiervoor vanwege de akoestiek van deze voormalige kerk.

Kubilay is ook in staat om zelf uitstekende teksten te schrijven. Hij schreef zelf de tekst voor mijn persoonlijke favoriet op het album, het melancholische, lang uitgesponnen Wandelen Alleen in de Nacht. Vooral in dit nummer treedt zangeres Evelien Keesmaat, AKA KEES (Winnares Grote Prijs 2019), op de voorgrond.  De muziek  schreef Kubilay samen met Tjerk Schoonheim. Hopelijk creëren beide heren  in de toekomst nog meer mooie pennenvruchten samen.

Kubilay’s Turkse roots hoort je het beste terug in Ilham, wat het Turkse woord voor inspiratie is. Nog een opvallende track is Fucking Spinvis wat vol staat met verwijzingen naar liedjes van Eric de Jong.  Het is niet alleen een ode aan Spinvis, maar gaat vooral over het denken dat je niet goed genoeg bent in de liefde.

De liedjes op Slecht Alleen zijn veelal bespiegelingen op de liefde en vriendschappen.  Zelf spreekt hij over de rafelige paden van de liefde. Wat vooral het album zo interessant voor mij maakt zijn de subtiele invloeden uit andere genres die Kubilay toevoegt aan zijn hiphopbasis. Als alles meezit zal Slecht Alleen in februari live voorgesteld gaan worden. Digitale release is 7 januari, fysieke release wordt 14 februari. Te koop vanaf die datum bij hemzelf via zijn website en bij betere platenzaken als Concerto en Plato en wellicht ook bij Velvet en Sounds.     

Theo Volk

Digitale releasedatum : 7 januari 2022 Eigen beheer

Fysieke releasedatum : 14 februari 2022 Eigen beheer

Website : https://www.kubilaykaya.nl

 

Kubilay Kaya live:

13-02 BERGEN OP ZOOM : Gebouw T                      

20-02 AMSTERDAM : Paradiso (klzl)                         

24-02 UTRECHT : TivoliVredenburg (Club9)              

27-02 DEN HAAG : Paard