Sofie Livebrant : Weep The Time Away : Emily Brontë

 


Na bijna twee eeuwen hebben Emily Brontë’s gedichten en haar wereldberoemde boek “Wuthering Heights” nog niets aan aantrekkingskracht ingeboet. Uiteraard was haar werk, mede door haar dramatische levensloop, verplichte kost voor mij op de middelbare school. Voor een enorme boost van Brontë’s populariteit zorgde een piepjonge Kate Bush met haar gigantische hit Wuthering Heights (met een bijzondere choreografie).

Ook Sofie Livebrant is een groot liefhebber van poëzie. In 2012 bracht ze al Emily and I uit, een album met op muziek gezette gedichten van Emily Dickinson. Overigens zette ook al onder andere werk van Sylvia Plath en Charles Baudelair op muziek. In Corona-isolatie herlas Livebrant in alle rust de gedichten van Brontë.

Weep The Time Away : Emily Brontë bevat acht op muziek gezette gedichten van Brontë. De muziek voor zes songs schreef ze alleen. Awaking Morning Laughs en The Night Is Darkening schreef ze samen met producer Johan Lindström. Hij is ook verantwoordelijk voor de wonderschone arrangementen. Daarnaast speelt gitaar, pedal steel, bas, synthesizer en piano en verzorgt hij de achtergrondzang op het album.

Het is een album geworden diep geworteld in de Britse en Amerikaanse folktraditie. In opener Mayflower hoor je in de voordracht heel erg sterk de invloed van de Canadese troubadour Leonard Cohen. De inbreng van producer Lindström is erg groot, hij weet precies wat de songs nodig hebben. Vooral zijn akoestische gitaarspel is fabuleus.

Het meeste kippenvel bezorgde me Awaking Morning Laughs, mede door haar stem, waarmee ze me keer op keer weet te raken. Favoriete track is echter There Was a Time, vanwege het uiterst swingende karakter.

Weep The Time Away : Emily Brontë verscheen 26 juli vorig jaar al digitaal, waarna op 3 december de fysieke Zweedse release volgde. Volgende week volgt heel terecht een Nederlandse release. Dit bloedmooie album zal ongetwijfeld ook een boost geven aan de populariteit van Emily Brontë.        

Theo Volk

Nederlandse releasedatum : 4 februari 2022 Rootsy/ Bertus V2

Website : http://sofielivebrant.com/