Jake Xerxes Fussell : Good and Green Again

 


De hoes en titel van Good and Green Again, intussen alweer het vierde album van Fussell, gaven mij bij voorbaat een goed gevoel. Een gevoel dat bij beluistering meteen werd bevestigd. Fussell volg ik al vanaf het begin met grote interesse, toch recenseerde ik vreemd genoeg alleen zijn tweede album What in the Natural World, waaraan onder andere de fantastische zangeres Joan Shelley meewerkte.

Ook deze keer wordt Fussell omringd door uitstekende musici, zo zingt Bonnie "Prince" Billy mee in de reeds vrijgegeven opener Last Farewell. De perfecte productie is in handen van James Elkington, die tevens piano, orgel, dobro, mandola, vibrafoon en diverse gitaren bespeeld.

Uiteraard blijkt Fussell weer een uitstekende neus voor vaak, minder bekende traditionals te hebben. Kan ook bijna niet anders, want net als Alan Lomax in het verleden en collega Sam Lee tegenwoordig reist hij stad en platteland af, in dit geval North Carolina, op zoek naar (bijna) vergeten traditionele pareltjes.

Hét hoogtepunt vormt voor mij de Anglo-Amerikaanse ballade The Golden Willow Tree, ooit door Aaron Copland gearrangeerd tot een klassieke compositie. Bij Fussell wordt het tot een episch, hypnotiserend, meer dan negen minuten durend lied omgesmeed. Eigenlijk wel net zo mooi is het impressionistische Rolling Mills Are Burning Down.

Voor het eerst schreef Fussell een drietal nummers zelf, die totaal niet onder  doen voor het overige materiaal en ook nog eens niet uit de toon vallen, erg knap gedaan (met dank aan producer Elkington).

Zoals altijd is het een genot om de fraaie, warme stem van Fussell te horen. Bovendien is het album uitermate verslavend, de afgelopen paar maanden beluisterde ik Good and Green Again dagelijks en ook nog eens in de hoogst mogelijke digitale kwaliteit. Voor mij als audiofiel bepaald geen straf. Het album is reeds in Nederland het goedkoopst te bestellen in de webshop van De Konkurrent. Met Good and Green Again heeft Fussell goud in handen, warm aanbevolen!

Theo Volk

Releasedatum : 21 januari 2022 Paradise of Bachelors/De Konkurrent

Website : https://www.jakexerxesfussell.com