Etan Huijs : Dreams in Multicolor

 


Door zijn fraaie albums The Secret Us en The Monochrome Veil vergrootte Etan Huijs snel zijn populariteit. Helaas gooide Corona roet in het eten om veel live te gaan spelen. Etan besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en wilde een album met uitsluitend akoestische herbewerkingen van nummers van The Monochrome Veil op gaan nemen.

Gelukkig kreeg hij financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en begonnen er weer wat nieuwe nummers uit zijn pen te vloeien. Die liedjes liggen duidelijk in het verlengde van de voorganger, dus Americana en folk doordrenkt met invloeden van muziek uit de jaren zeventig.

De korte, instrumentale opener Octarine schreef hij met vaste producer BJ Baartmans, die ook deze keer weer de nodige instrumenten ter hand neemt. The Lake laat meteen het vertrouwde geluid horen,  met dank aan het zeer herkenbare vioolspel van Alex Akela, die hier tevens zorg draagt voor het warme accordeonspel.

Het meest hoopvolle nummer is Marigold Sun, “the old friend passing by” is hier de metafoor voor de reden voor het kiezen voor het muzikantenbestaan ; het brengen van je repertoire op de bühne.

Het hoogtepunt is voor mij Bobby, wat hij samen schreef met vaste begeleider Jori van Gemert. Het kan gezien worden als het vervolg op de murder ballad Josephine. Met name het door Jori gezongen slot is schitterend, waarop ze zichzelf begeleid op piano en waar verder alleen het sublieme cellospel te horen is van Renee van Wijnhoven (Clean Pete), thuis opgenomen door haar partner Anne Soldaat.

Het hele opnameproces werd gefilmd door Cissy van der Meer, beelden hiervan zullen te zien zijn in de bijbehorende video’s die uit zullen komen. Het fraaie album telt zes nummers met een speelduur van ruim 21 minuten. Het bijzonder fraaie artwork is weer van Douwe Dijkstra. Dreams in Multicolor zal op 20 januari met volledige band gepresenteerd worden in Schouwburg Cuyk.

Theo Volk

Releasedatum : 20 januari 2022 Eigen beheer

Websites : https://www.etanhuijs.com en https://etanhuijs.bandcamp.com/