The Delines : The Sea Drift

 


Het was Rein van den Berg die mij in 2014 enthousiast attendeerde op hun debuutalbum Colfax. Ook mij had het album snel in een wurggreep, het zou uiteindelijk een van mijn favoriete albums van het vorige decennium worden.

De songs voor het album werden geschreven door meester-verteller Willy Vlautin, op een cover van Randy Newman’s Sandman’s Coming na. Liedjes doordrenkt met vooral countrysoul invloeden en met een filmisch karakter, die het vooral goed doen op de late avond. Zangeres Amy Boone tilde met haar geweldige zang de fraai gearrangeerde liedjes naar een nog hoger niveau.

De opvolger The Imperial vergrootte de populariteit van de band enorm, maar kon mij persoonlijk niet zo overtuigen als het debuut. In mei vorig jaar verscheen in eigen beheer het tussendoortje The Night Always Comes, een soort soundtrack bij Vlautin’s gelijknamige novelle en gevuld met op twee na instrumentale composities.

Het nieuwe album The Sea Drift is gedeeltelijk reeds geschreven en opgenomen voor de lock down. Amy Boone vroeg Willy Vlautin een song te schrijven in de trant van Tony Joe White's Rainy Night In Georgia. Het album moest uiteindelijk een opus worden met liedjes die zich afspelen aan de US Gulf Coast, niet ver vandaan waar Boone opgroeide.

Andermaal toont Vlautin zich een meester-verteller. Ook muzikaal weten de prachtig gearrangeerde songs met wederom een filmisch karakter pijlsnel te overtuigen. Het bijzonder goed in het gehoor liggende en uptempo Kid Codeine is enigszins een vreemde eend in de bijt.

Het bijzonder fraaie The Sea Drift ligt duidelijk in het verlengde van beide voorgangers en zal ongetwijfeld veel nieuwe zieltjes gaan winnen.  

Theo Volk

Releasedatum : 11 februari 2022 Decor

Website :  https://www.thedelines.com

 

The Delines live :

21-02 BRUSSEL : AB Club

22-02 WAGENINGEN : Junushoff

23-02 UTRECHT : Tivolivredenburgh

24-02 GRONINGEN :  Oosterpoort

25-02 EEKLO : N9

28-04 VENLO : Grenswerk

29-04 AMSTERDAM : Paradiso Noord