Roedelius & Story : 4 Hands

 


Erased Tapes is een interessant label, vooral bekend door de neoklassieke componisten Ólafur Arnalds en Nils Frahm, maar ook door een extravagant muzikant als Douglas Dare. Met Hans-Joachim Roedelius en Tim Story wordt een bijzonder duo toegevoegd aan hun label. De in Oostenrijk wonende Duitser Hans-Joachim Roedelius is vooral bekend als een pionier in elektronische en experimentele muziek, hij werkte onder andere samen met Brian Eno. Sinds de eind jaren zeventig brengt hij soloalbums uit.

Al zo’n vier decennia is hij bevriend met zijn Amerikaanse collega Tim Story. Ze delen een grote voorliefde voor de piano. De afgelopen twee decennia brachten ze samen de nodige cd’s uit, waaronder de veelgeprezen studioalbums Lunz (2003), Inlandish (2007), Lazy Arc (2014) en Lunz 3 (2019).

Opeenvolgend opgenomen, maar op één en dezelfde vleugel, legde Roedelius in mei 2019 een paar geïmproviseerde piano-etudes neer tijdens een bezoek aan zijn trans-Atlantische vriend Story. Tim leerde toen al hun ingewikkelde fraseringen om zijn eigen delen in de volgende maanden toe te voegen.

"Samen vormden we de basiscomposities, waarbij we de piano soms zorgvuldig voorbereidden met verschillende materialen (waaronder mijn eigen handen), en de uitvoeringen van Achim werden vastgelegd op tape. Ik bleef mijn partijen componeren en verfijnen in de daaropvolgende maanden. Omdat het allemaal werd opgenomen op dezelfde piano, is het resultaat een zeer aantrekkelijke consistentie van geluid, en hopelijk vervaagt het onze individuele bijdragen in één enkele geïntegreerde stem”, aldus Story . Het eindresultaat is een verbluffend mooie 4 Hands.  

De eerste single Spirit Clock kreeg zijn naam van Erased Tapes-oprichter Robert Raths, geboren uit een gesprek over timing: "voor mij beschrijft deze term perfect wat hier aan de hand is. Er is deze onzichtbare band, deze zeer sterke energie tussen Ach en Tim wanneer ze samen muziek maken die nog steeds perfect intact is, zelfs als ze dimensies van elkaar verwijderd zijn. Deze metafysische kruising van vier handen op een en hetzelfde mechanische instrument op verschillende tijdstippen, iets zo technisch en toch diep spiritueel, is wat me fascineert.”, aldus Raths.

De elf organische composities weten de luisteraar snel te verleiden, mede door het soms repeterende karakter ervan. Nergens is de muziek zwaar, eerder speels en luchtig en regelmatig fascinerend. Maar ook melodisch, slechts een enkele keer ritmisch (Crisscrossing). In het geval van 4 Hands bewijzen Roedelius & Story dat hier een en een drie is, wat een prachtplaat.

Theo Volk

Releasedatum : 28 januari 2022 Erased Tapes/De Konkurrent

Website : https://www.erasedtapes.com/artist/roedelius-story