Ht Roberts : Under the Weather

 


De hoes van Herman’s nieuwe album Under the Weather lijkt als twee druppels water op de prachtige voorganger The Open Hum of Things. Niet zonder reden. Het nieuwe album kwam op zeer gelijkaardige manier tot stand: geschreven in de winter en de lente, opgenomen in de zomer, in het inspirerende kasteel van Laclaireau. Op diezelfde locatie werkte Herman ook al mee aan het fraaie album It Takes a Believer van Sara Desmedt en Nils de Caster.

Ook deze keer ontbrak het niet aan inspiratie. Herman nam Under the Weather met dezelfde collega’s op als de voorganger. Sara Desmedt op piano en zang, Pascale Michiels op percussie en zang en Nils De Caster op mandoline, dobro, lapsteel en viool. Muzikanten die met elkaar kunnen lezen en schrijven, ze werken op diverse manieren met elkaar samen. Michiels en De Caster spelen bijvoorbeeld samen in de Roots Rielemans Family. Michiels werkte onlangs nog met Herman samen aan het fraaie album Here and Beyond van LenA, wat Herman trouwens ook produceerde.

Zoals gebruikelijk zingt Herman met zijn doorleefde stem zijn interessante, gevoelige, met levenswijsheid doorspekte verhalen. De titel werd ontleend aan sleutelsong Little Wisdom, een niet al te vrolijke kijk op de mensheid. De slotregel is veelzeggend : “I was brought up with religion, but I don’t know what to believe”. Ontroerend vind ik These Hands ; “These hands held a new born baby, these hands have closed my fathers eyes”. Ook toont hij zich een belezen man in Before the Rain, waar hij Hemingway citeert : “Old man don’t grow wise, they grow careful”. Hoe goed Herman’s begeleiders zijn valt vooral op in de instrumentale composities Travellers Joy/Old Man’s Beard.

Ook deze keer weer uit de losse pols geschreven aantekeningen van Herman bij de liedjes :

Baikonur

Het verhaal van het schrijven van het verhaal: 's ochtends, aan de keukentafel en het hele huis houdt de adem in. Gedachten zwerven naar overal, van vertrekken op ontdekking tot eindigen in een ziekenhuisbed. En de song blijft net buiten bereik...

Mirror, Mirror

Helemaal eerlijk in een spiegel kijken, voelt niet altijd even geruststellend. Daar kan de stiefmoeder van Sneeuwwitje van meespreken. Maar er blijven van wegkijken, kan ook niet.

Eight More Hours

Dromen en onderweg zijn: het ene leidt vaak tot het andere. We weten vaak niet waar het naar toe gaat. Maar we blijven het wel doen. Wat moeten we anders?

Little Wisdom

Er is door de eeuwen heen ontzettend veel ontdekt en gevonden en geleerd. Maar dat zou je niet altijd zeggen. En daar word je dus niet vrolijk van.

In From the Cold

Ook al lijkt het soms van niet: er overkomt ons heel veel goeds. Gelukkig.

These Hands

Mijn vader was tekenaar en hij heeft me vaak gezegd: het moeilijkste om te tekenen, is handen. Omdat ze zoveel zeggen?

Warmer Hemispheres

Waren de zomers van onze jeugd warmer dan die van nu (alle opwarming van de aarde ten spijt)? En smaakte de liefde toen ook zoeter? Het zal wel niet. Maar het voelt wel zo.

Traveller's Joy/Old Man's Beard

Het moeilijkste aan instrumentale nummers is een titel vinden. Traveller's Joy en Old Man's Beard zijn de engelse namen voor 'bosrank'... maar het zou dus wel eens meer kunnen zijn.

Before the Rain

Als we onderweg zijn, hopen we allemaal van voor de regen thuis te zijn. En hoe ouder we worden, hoe belangrijker dat wordt. Maar we worden zelden wijzer...

Compass Needle

Een kompas wijst altijd naar het noorden. Dat is een zekerheid. En in de stilte vind je de richting.

Under the Weather bevalt me nog beter dan de voorganger. Het album is reeds bij Herman te koop, het vinyl wordt in maart verwacht, maar is volgens mij al te bestellen.  

Theo Volk

Releasedatum :  cd januari 2022 vinyl maart 2022 Eigen Beheer

Website : https://www.facebook.com/profile.php?id=100002279979634