Alex Roeka : Nieuwe Dromen

 


Het belang van een ingespeeld team werd gisteren weer eens bewezen door de shorttrack dames in de Olympische finale van de relay. Ze varen blind op elkaar dat de taken feilloos uitgevoerd zullen worden. Maar achter deze goed geoliede machine gaat ook een begeleidingsteam onder aanvoering van Jeroen Otter schuil, waar dit viertal volledig op kan bouwen.

Ook singer-songwriter Alex Roeka kan al meer dan een decennium beschikken over een uitgebalanceerd team van platenlabel Excelsior. Het trio Frans Hagenaars, Reyer Zwart en Jeroen Kleijn waren en zijn van onschatbare waarde voor Alex. Ook nu weer op zijn prachtig vormgegeven nieuwe dubbelcd Nieuwe Dromen.

Alex is intussen al halverwege de zeventig, maar nog lang niet uitgeblust. Hij is iemand die een bijzondere plaats inneemt in de muziekwereld. Begon pas halverwege de jaren negentig met platen te maken, na een tijdje als psycholoog gewerkt te hebben.

Na een dozijn albums heeft Alex nog steeds genoeg te vertellen. Of het nu over hemzelf gaat of wat er mis is in onze maatschappij. Veelal gaat het op Nieuwe Dromen over hemzelf.  Op de tweede cd staat slechts één nummer, het meer dan vijftig minuten durende In Dit Sterrendal. Zelf beschrijft Alex deze compositie kernachtig als “megalomaan, verward, destructief”. Zelf zie ik het als zijn ultieme levenslied. In 37 hoofdstukken beschrijft hij in twaalf pagina’s tekst zijn eigen leven, tot aan zijn lichamelijke verval en dood toe. Maar ook hoe relatief het leven is :  

“Je huid verschrompelt, je aderen zwellen op

Je voert je stille strijd

Je schedel wordt al zichtbaar in je kale kop

Het sloopwerk van de tijd

Je zingt ‘voor altijd jong’ uit je versleten long

Wat is er toch gebeurd?

Geen mens die het nog weet of zeggen zal

Verstomd in dit sterrendal

 

Zachte stemmen klinken op het marktplein

Oud was hij en berooid

Ze moeten bij de Maas onder de spoorbrug zijn

Daar wordt zijn as verstrooid

Een paar gaan er nog mee naar zijn bruine stamcafé

En daarna snel naar huis

Geen spoor van vroeger meer, geen laatste knal

Verdampt in dit sterrendal”


De akoestische en 12-snarige gitaar wordt hier bespeeld door Bernard Gepken.

De eerste cd is heerlijk gevarieerd, van alles komt voorbij , rock, country, Chanson, Reggae en folk. Bijzonder fraai door Reyer Zwart gearrangeerd zijn de liefdesliedjes Hemel en Hel en Dunne Lippen. Het strijkkwartet is hier de kers op de taart. Voor een ontroerend tintje zorgt de pedal steel van JP Hoekstra in Dora’s Lied en Het Laatste Uur.

Een onvervalste Stones rocknummer is Ik Rommel Maar Wat in het Rond.  Heerlijk relaxt is de Reggaesong Langs het Kanaal. De achtergrondzang wordt verzorgd door Stéphanie Struijk. In het vrolijke Lach in Lege Dagen treedt Struijk wat meer op de voorgrond.

Het slotakkoord wordt gevormd door het aanstekelijke Terug Naar Ravenstein. Momenteel leidt Alex beetje een zwervend bestaan, maar soms droomt  hij er van om terug in Ravenstein terecht te komen en daar zijn laatste adem uit te blazen.

Niet alleen muzikaal staat het album als een huis. Met zijn uit het leven gegrepen teksten bevestigd Alex andermaal tot de absolute top van de Nederlandstalige tekstschrijvers te behoren. Het fraaie schilderij wat het boek siert werd gemaakt door Bruno Vekemans. Voor zijn komende live-optredens kijk hier.

Met Nieuwe Dromen bewijst Alex nog steeds urgente muziek te kunnen maken, uiteraard met dank natuurlijk aan zijn excellente begeleiders.

Theo Volk

Releasedatum : 25 februari 2022 Excelsior

Website : http://www.alexroeka.nl