OSKA : My world, My love, Paris


De immer goedlachse Maria Burger (24) groeide op als de jongste van acht kinderen in een klein plaatsje in Oostenrijk. Al op jonge leeftijd leerde ze zichzelf gitaarspelen. Na schooltijd racete ze naar huis om eigen liedjes te schrijven. Daarbij liet ze inspireren door geabsorbeerde invloeden als Joan Baez, Regina Spektor, Jack Johnson, Kate Nash, Sara Bareilles tot aan Ierse traditionele muziek. De voorliefde voor Ierland en Ierse muziek kreeg ze mee van haar moeder. Ze stond dan ook al in 2017 op het affiche van het Schottenfest festival.

Op haar achttiende verhuisde ze naar Wenen om jazz en popzang te gaan studeren. In die periode trad ze ook veel op straat op. Haar eerste single Distant Universe bleef niet onopgemerkt. Ze tekende in 2020 een platencontact bij het label Nettwerk als OSKA.

Nederland kon echter een jaar eerder al met haar kennismaken. Samen met Jorrit Kleijnen van de band Haevn schreef ze het nummer Come Home in opdracht van de ANWB. Het werd gebruikt als Kerstcommercial. In de herfst 2020 toerde OSKA met Haevn door Nederland.

Haar debuutep   Honeymoon Phase is gevuld  met liedjes over de liefde, liefdesverdriet, klimaatverandering en familie. Het kreeg niet alleen goede kritieken, maar de liedjes werden beluisterd door een miljoenenpubliek op Spotify en won ze ermee de XA Music Export Award op Waves Vienna Festival 2020.

Op haar debuutalbum My world, My love, Paris maakt OSKA een grote stap voorwaarts als singer-songwriter. Ook deze keer zijn familie, klimaatverandering en de liefde belangrijke onderwerpen in haar alternatieve indiepop. De titel van haar debuutalbum herinnert ons er angstig aan dat de toekomst van de planeet nog nooit zo onzeker is geweest.

Het titelnummer My World, My Love, Paris vertelt het verhaal van een stel dat aan boord gaat van een boot terwijl de wereld vergaat. Terwijl ze wegvaren, vragen ze elkaar: "Hadden we meer van ons leven kunnen maken?", Het kan gezien worden als het spirituele neefje van een lied van een van Maria's belangrijkste inspiratiebronnen, Edith Piaf, die zong Non, Je Ne Regrette Rien ("Nee, ik heb nergens spijt van").

Haar nieuwste single heet Mona Lisa, a girl's best friend . Het is een lied over haar eerste hond Mona en over de ziekte van een familielid waarvan de overlevingskans erg klein was. Maar ze overleefde en zei dat het de familie en de appels in de tuin waren die haar erdoorheen hadden geholpen. Wat haarzelf erdoor hielp was Mona. Mona stierf in 2016 en ze was de leukste hond ter wereld.

Crooked Teeth gaat over de familiekwaal waar zij en al haar broers en zussen last van hadden, scheve tanden. De film “Eternal Sunshine Of The Spotless Mind” leverde inspiratie voor Startruck. Het uptemponummer Woodstock gaat over haarzelf. Ze schreef het na het zien van misschien wel de meest iconische festivalfoto ooit, het koppel onder een deken op Woodstock. Een koppel wat trouwens nog steeds samen is.   

Inzichten veranderen als je ouder wordt : “I was always helped because I was the youngest,” Maria fondly recalls of her childhood, while acknowledging how mindsets inevitably shift in adulthood. “My mom lost her mom when she was 30. As a kid, I never really thought about what that meant. And now that I'm getting to that age more and more, I'm like, this is the most horrible thing ever. Perspectives change. Being human and family and the people around you.”, aldus OSKA.

Ondanks de verschillende thema's, is My world, My love, Paris uiteindelijk een momentopname van een jonge vrouw die probeert te begrijpen hoe ouder te worden in een steeds onzekerder tijdperk.

Theo Volk

Releasedatum : 25 februari 2022 Nettwerk

Website : https://www.goodoldoska.com/