Jack Francis : Jack Francis

 


Vanaf zijn vijftiende speelde de uit Southampton afkomstige Jack Francis in allerhande bands. Zijn muzikale genen erfde hij van zijn Ierse ouders, net als zijn voorliefde voor Guinness. Muzikaal succes bleef echter in eerste instantie uit en Francis zocht zijn toevlucht in een saaie kantoorbaan. Zijn interesse in muziek werd opnieuw aangewakkerd na een bezoek aan New York en een langer verblijf in de Nashville muziekindustrie.

Bij terugkomst pakte hij de gitaar weer op en begon opnieuw liedjes te schrijven. Tevens begon hij weer op te treden in Ierland en Engeland in kelders, achterkamers, clubs en bars, en verbeterde zijn vaardigheden als zanger en artiest. Hij had het geluk dat hij toen Jade Bird leerde kennen.  Via haar maakte Francis kennis met Rafael Pesce, eigenaar van de Spiritual Bar in Camden, wat wordt gezien als de thuisbasis van een groep invloedrijke Britse artiesten uit de Americana-traditie. Rafael gaf Jack een optreden en hij werd al snel een vaste attractie in de Spiritual.

Sindsdien ging alles in een stroomversnelling. Zijn eerste single A Little Love verscheen in oktober 2020 en werd meteen door de Engelse radio opgepikt. De volgende drie singles Helena, Wild Eyes  en Silver Lining vergrootten zijn naamsbekendheid. Zijn debuutalbum Jack Francis is opgenomen met Spiritual Bar-kameraden Ferris & Sylvester. Van dit duo verschijnt trouwens op 11 maart hun debuutalbum Superhuman.

Het persbericht beschrijft zijn muziek treffend als : “Francis combineert de stijl van Levon Helm met The Band met Noel Gallagher's onstuitbare gevoel voor popmelodie.”. Daarnaast heb ik bij Silver Lining associaties met Van Morrison op zijn meest opgewekt. Mijn favoriete track is de aanstekelijke afsluiter Cold Hearted Little Man.

Het zou me niet verbazen als zijn debuutalbum Jack Francis ook snel door de Nederlandse radio zal worden opgepikt. In Nederland zal het album hier te bestellen zijn bij het onafhankelijke Rotterdamse label Gentlemen Recordings.

Theo Volk

Releasedatum : 4 februari 2022 Good Deeds Music/Gentlemen Recordings

Website : https://www.facebook.com/Jfrancissongs