The Celtic Social Club : Dancing or Dying?

 


Het in 2013 geformeerde The Celtic Social Club bestaat uit zeven leden, met allemaal een verschillende muzikale achtergrond, maar met allemaal een voorliefde voor Keltische muziek. Hun groepsnaam is zowel een knipoog naar Buena Vista Social Club als New Orleans Social Club.

Het maken van het vierde album Dancing or Dying? had nogal wat voeten in aarde. Het folkrockgezelschap moest in 2020 middenin een Franse en Engelse toer stoppen door de COVID-epidemie. Meteen richtte men zich hierna op het schrijven en opnemen van het nieuwe album. Het probleem was wel dat de frontman en liedjesschrijver van de band Dan Donnelly (The Levellers, Oysterband) zich in Manchester bevond terwijl de overige leden in Bretagne gestrand waren.

Er werd een nieuwe manier van werken en produceren uitgevonden, gebruikmakend van deze opgeschorte tijd. Tussen Frankrijk en Engeland, in een onophoudelijk heen en weer geslinger van bestanden en opnames, kreeg het album beetje bij beetje vorm. Het meeste werk is apart van elkaar in thuisstudio's opgenomen, voor de finishing touch hebben ze sommige stukken samen opgenomen en gemixt. Toch merk je niets van die manier van werken.

Het persbericht vermeldt dat Donnelly zich liet inspireren door The Beatles, heroïsche rock en new-wave-elementen. Zelf had ik in opener For Real door het ritme en vioolspel meteen associaties met Dexys Midnight Runners. Het album heeft zowel een fris en nieuw, maar ook een vertrouwd geluid. Regelmatig zitten de liedjes heel inventief in elkaar. Persoonlijke favorieten zijn Ego, The Silence en Home.

Dancing or Dying? is een verrassend sterk en vernieuwend folkrockalbum.

Theo Volk

Releasedatum : 25 februari 2022 Gentlemen Recordings

Website : https://www.celticsocialclub.com/