Heal & Harrow : Heal & Harrow

 


Achter het duo Heal & Harrow gaan de bekende, ervaren Schotse muzikanten Rachel Newton en Lauren MacColl schuil. Rachel is bekend van Furrow Collective, Spell Songs en The Shee en Lauren van Salt House en Rant. Ze werkten in het verleden al veel samen op elkaars projecten.

Centraal op hun debuut Heal & Harrow staat de heksenvervolging, die ontstond na het invoeren van de Witchcraft Act in Schotland in 1563. In het totaal werden in de zestiende en zeventiende eeuw 2558 geëxecuteerd, waarvan ongeveer tachtig procent vrouwen.

Het duo raakte vooral geïnspireerd door de verhalen van Màiri Kidd en gebruikte regelmatig haar teksten. Het lied Maìri is echter geen verwijzing naar Kidd. Tekst en melodie zijn ontleend aan Mo Chràdhghal Bochd (Sad and Heartsore My Weeping) van Màiri nighean Alasdair Ruaidh (1615–c. 1707). De tekst van Cutty Sark bevat een  extract uit Tam o’ Shanter van Robert Burns. Een van de twee composities in het Gaelic is Eachlair. Het is gebaseerd op Carmina Gadelica van Alexander Carmichael.

Heal & Harrow is een heerlijk gevarieerd, sfeervol album geworden, mede door de gebruikte instrumenten. Newton speelt (elektrische) harp, piano, harmonium en kalimba en zingt daarnaast. MacColl speelt fiddle, viola, harmonium en mandoline. Ook de rol van coproducer Andy Bell was belangrijk. Wat Joe Boyd als producer zo’n halve eeuw geleden betekende voor de folkmuziek is dat nu Bell. Hij zorgde onder andere voor het bijzondere geluid van de gebruikte pocket piano. Bovendien nam hij het album op en mixte hij het.

Heal & Harrow werd op genomen in de Black Bay Studios op Isle of Lewis. Op dit grootste eiland van de Hebriden vormt de bekende steencirkel “Calanais Standing Stones” trouwens nog steeds een stilzwijgende herinnering aan de tijd dat bijgeloof hoogtij vierde.

Theo Volk

Releasedatum : 4 februari 2022 Independent

Website : https://www.healandharrow.com/