Bird in the Belly : After the City

 


Tot de meest interessante hedendaagse folkacts behoort het uit Brighton afkomstige Bird in the Belly. Mijn eindconclusie over hun vorige album Neighbours and Sisters was : “Voor doorgewinterde folk liefhebbers is Neighbours and Sisters een absolute aanrader, eigenlijk een verplichte aanschaf.”.  

Diezelfde conclusie gaat weer op voor hun derde album After the City. Een conceptalbum gebaseerd op de roman “After London; of Wild Engeland" van Richard Jefferies uit 1885, een vroeg voorbeeld van postapocalyptische fictie.

Jefferies vertelt het verhaal van de wedergeboorte van Engeland na een niet nader gespecificeerde catastrofe. Steden vervallen en storten in, katten en honden verwilderen en etterende menselijke lichamen worden achtergelaten om te rotten, voordat het land uiteindelijk wordt teruggegeven aan de natuur.

Jefferies geeft geen details over wat er voorafging aan het einde van het fictieve Engeland, dus op basis van gedichten (Cotton Famine Poetry, Plague Poetry) en Broadside Ballads construeerden Bird in the Bely een achtergrondverhaal voor After London.

After the City begint met een lied dat een bruisende metropool voorstelt, waar de enige beschikbare natuur de bloemen op de vensterbank zijn. Elk van de vier nummers die volgen, vertegenwoordigen een andere Ruiter van de Apocalyps; Pest, oorlog, hongersnood en dood, die niets anders achterlaten dan rookloze schoorstenen.

Een intermezzo markeert het einde van het leven zoals het was en de nummers in het tweede deel van het album zijn rechtstreeks aangepast aan de roman van Jefferies, die de langzame rotting en uiteindelijke vernieuwing van het land beschrijven.

Voor meer uitgebreide recensies over dit fascinerende album verwijs ik graag naar die van Folkradio UK en The Guardian.

Theo Volk

Releasedatum : 25 februari 2022 Cargo Records

Website : https://www.birdinthebelly.com/