The Kik : The Kik Hertaalt Eurovisie

 


Gisteren won Wout van Aert op imponerende wijze Omloop Het Nieuwsblad. Bij het overschrijden van de finish maakte hij het V-teken. Na afloop bracht hij zelf tijdens het interview de verschrikkelijke situatie in Oekraïne ter sprake en zei dat sport nu slechts maar een bijzaak is.

In 1956 vond voor het eerst het Eurovisiesongfestival plaats, juist om Europese landen te verbinden in plaats van elkaar naar het leven te staan. Intussen uitgegroeid tot een megaspektakel dat jaarlijks vele miljoenen kijkers aan de buis kluistert.

Ook Dave von Raven heeft al vele jaren een fascinatie voor het bekendste muziekfestival. Op uitnodiging van Beau van Erven Dorens speelde The Kik bekende Eurovisie Songfestival hits rond de afgelopen editie vanuit Rotterdam. De band bracht deze vijf hertalingen uiteindelijk ook uit op een EP.

Dat smaakte duidelijk naar meer en gingen ze opnieuw aan de slag met Songfestivalliedjes. “Stuk voor stuk wereldhits die je dagelijks om je heen hoort, maar dan vrij vertaald, hertaald, in je moerstaal”, aldus Dave von Raven.

Na de songfestivalhymne komt zowel in Waterloo als Rotterdam het thema oorlog terloops ter sprake. Waterloo is uiteraard een cover van de ABBA-klassieker. En Amsterdam van Maggie MacNeal wordt door oer-Rotterdammer von Raven natuurlijk getransformeerd naar een ode aan Rotterdam.

Er wordt vooral een greep gedaan uit oudere Songfestivalnummers, liedjes dus met een kop en een staart en veelal met een ijzersterke melodie. Een wat oubollige keuze vind ik Een Beetje van Teddy Scholten, wat gelukkig volledig gecompenseerd wordt met een uitbundige versie van Poupée De Cire, Poupée De Son van France Gall.

Niet alleen overbekende liedjes passeren de revue, zoals Dansevise van Grethe & Jörgen Ingmann wat hier omgedoopt wordt tot ‘t Is Toch Vreemd. Ook de afsluiter is minder voor de hand liggend, Non Ho L’Età van Gigliola Cinquetti, wat hier Waar Blijft de Tijd heet.

Verder komen The Common Linnets, Bucks Fizz (inclusief censuur piep), Dana, Dana International en nog een keer ABBA voorbij. De liedjes zijn uitstekend gearrangeerd en vaak voorzien van spitsvondige teksten. Vanaf 4 maart start een uitgebreide theatertoer en in juli zullen ze te zien zijn op Zwarte Cross.  

Theo Volk

Releasedatum : 22 april 2022 Excelsior

Website : https://showcase.fm/thekik