Mandy Marylane : Blues Shack

 


Begin 2020 werd ik compleet van mijn sokken geblazen door de power house stem van Mandy Marylane (echte naam Ammanda Marie Pardiñas). Deze singer-songwriter is intussen achter in de twintig en woonachtig in Miami, Florida. Ze heeft meer dan tien jaar ervaring in diverse genres, variërend van Americana, folk, soul tot aan blues.

Haar met eigen geschreven songs gevulde debuutep Mandy Marylane maakte veel indruk en niet alleen door haar stem. Mandy is een jonge vrouw met een oude ziel en met een voorliefde voor oude muziek. Opvallendste nummer en een wat vreemde eend in de bijt op dat debuut was Summer Lovin’ Blues. Een overtuigend bewijs dat haar imposante stem bijzonder geschikt is voor de blues.

Half januari dat jaar was ze in Amsterdam om zich te laten informeren op de open dag van het Amsterdams Conservatorium voor een vervolgopleiding klassieke gitaar. De bedoeling was hiermee in april te gaan beginnen, maar helaas gooide Corona roet in het eten. Sinds maart van afgelopen jaar studeert ze Music Business aan Florida International University.

De naam van haar nieuwe EP Blues Shack ontleende Mandy aan de naam van de studio waar de opnames plaatsvonden, The Shack North Studios. De keuzes van de songs werden geadviseerd door musicoloog Drew Weaver. Mandy zingt alleen, de ervaren producer Fernando Perdomo speelde op meesterlijke wijze alle instrumenten in.

Opener is een heerlijk lome versie van Devil ’s Got the Blues van Lonnie Johnson. Volledig op Mandy’s lijf geschreven is de country ballade High & Dry uit 1991 van de voor mij volledig onbekende Marty Brown. Overbekend is Blues on the Ceiling van Fred Neil. Onze Bintangs coverde dat nummer al op hun gelijknamige album in 1969. Op Mandy’s label verscheen een paar jaar geleden nog een  respectvol en smaakvol eerbetoon aan Fred Neil : Everybody's Talkin', vernoemd naar Neil’s grootste hit.

Een traantje wordt weggepinkt in het trieste Drunkard’s Blues, een nummer uit de jaren dertig van Bob Wills. Het handelt over de dood en de begrafenis van een geliefde en is hier omgetoverd tot een langzame blues. Afsluiter is Dragnet for Jesus, de bekendste song van gospelzangeres Wynona Carr.

Mandy voelt zich als een vis in het water in het opgenomen repertoire. Zeer benieuwd waarmee Mandy de volgende keer op de proppen gaat komen, een album gevuld met eigen werk, een klassiek album of toch weer eentje, die door de blues doordrenkt is. Blues Shack werd slechts in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van vijfhonderd stuks uitgebracht.  

Theo Volk

Releasedatum : 29 oktober 2021 Y & T Music

Website : https://www.mandy.com/us/music-professional/mandymarylane