Mashville : Lead Heavy Soul

 


Veel weet ik niet over het kwartet Mashville uit Kent in het Verenigd Koninkrijk. Hun rootsmuziek bevat invloeden uit folk, alt-country & americana. Another Place, hun derde album, dateerde alweer uit 2018.

Hun vierde album Lead Heavy Soul werd onder strikte studio protocolvoorwaarden opgenomen in Soup Studios, een omgebouwd schip gelegen op de Theems bij het bekende Londense gebouwencomplex Canary Wharf . Het album werd live opgenomen, waarbij de muzikanten in een kring stonden opgesteld. Frontmannen van het kwartet zijn zanger Graham Loft en gitarist Berin Riley. Samen schreven ze alle liedjes en produceerden ze het album.

Op ieder nummer kreeg men hulp van op zijn minst drie andere begeleiders. Van die begeleiders  steelt de pedal steel van Henry Senior regelmatig de show. Maar ook het orgel van Sam Beer, de fiddle van James Patrick Gavin en de piano van George kleuren ook regelmatig de songs fraai in. Maar het meest ben ik toch gecharmeerd van het relaxte en subtiele gitaarspel van Berin Riley.

Op het album zijn geen zwakke broeders te vinden. Favoriete tracks zijn Chains en het fraai uitgesponnen Scene of a Crime. Zonder dat het misschien de bedoeling was krijgt dit laatstgenoemde nummer een actuele betekenis, gezien de verschrikkelijke gebeurtenissen, die zich nu afspelen in Oekraïne. Op het einde ervan is op de achtergrond een stukje uit de tweeënhalf uur durende lezing “The New Field of Research" uit 1959 van Pitirim Sorokin te horen.

Sokorin was een naar Amerika verbannen Rus, die naast schrijver, politicus ook socioloog was. Hij werd vooral bekend door zijn dagboek, wat hij bijhield tijdens de Russische revolutie. Dit dagboek is een helder en vooral buitengewoon spannend ooggetuigenverslag. Hij had een scherp oog voor wat de oorlogshandelingen voor het individu betekenden en wist die in schilderachtige termen te beschrijven. Daarnaast wist hij ook de grote maatschappelijke omwentelingen te schetsen en te interpreteren. Hij is heel beslist in zijn afwijzing van de bloeddorstigheid en tirannie van de Russische revolutie.

Hopelijk zal Scene of a Crime de weg weten te vinden naar radiostations en niet alleen omdat het een fraai nummer is. Maar de overige nummers van Lead Heavy Soul zijn ook niet te versmaden.   

Theo Volk

Releasedatum : 28 februari 2022 Coastguard Records

Website : https://www.mashvilleband.com