Subterranean Street Society : Saudade

 


Sinds 2016 timmert het Deens-Nederlands trio Subterranean Street Society succesvol aan de weg. Optredens bracht hen al in Duitsland, Denemarken, Engeland, Italië, Rusland en Nieuw-Zeeland.

Met name hun tweede album Twelf Steps kon rekenen op veel bijval. Zo schreef Willem Jongeneelen in OOR “Een fraai concept album, de pijn voel je in elke noot”. Geen woord van gelogen. De songs beschrijven het wegglijden in een drankverslaving van de vader van de Deense frontman Louis Puggaard-Müller. Toen Louis naar Nederland verhuisde zat zijn vader in een ontwenningskliniek en besloot hij het AA boek over de bekende twaalf stappen te lezen. Het resulteerde in het aangrijpende Twelf Steps. De muziek is trouwens te horen in de Noorse Netflix-serie “Ragnarok”.

Op het nieuwe album Saudade is Louis’ turbulente liefdesleven vooral het onderwerp. Muzikaal gezien een stuk ambitieuzer van opzet van de voorgangers. Deze keer wordt er gebruik gemaakt van blazers, strijkers, koorzang, samples en soundscapes. Twee verbroken relaties met twee bekende, in Amsterdam wonende, singer-songwriters bezorgen Louis veel liefdesverdriet. Hij twijfelt zelfs over terug verhuizen naar Denemarken. Single It’s Me Babe is een laatste, desperate poging om zijn geliefde terug te winnen.

Wanneer dit mislukt vertrekt Louis met zijn gitaar naar Portugal en wordt daar verliefd op de nationale volksmuziek, de fado. Het levert veel inspiratie op voor nieuwe songs, net als het recente werk van Nick Cave, Bon Iver, Sufjan Stevens en Fink en uiteraard van zijn grote held Bob Dylan. Het eindresultaat is een fascinerende en indringende luisterervaring. Niet duidelijk in een hokje te plaatsen.

Alle songs werden door Louis geschreven, op het ingetogen en sobere Fear of Fond Farewells na. Het werd gecomponeerd en gezongen door  singer-songwriter Jara Holdert (AKA Lewin). Het intrigerende artwork van de hoes, binnenhoes en tekstvel is gemaakt door Louis’ huidige, Poolse vriendin Werokina Marianna. Werk van haar is trouwens momenteel te bezichtigen in het Rembrandthuis als onderdeel van de expositie RAUW.  Vanwege het fraaie artwork is de aanschaf van het vinyl van dit prachtalbum te prefereren boven de cd.  

Theo Volk

Releasedatum : 11 februari 2022 Eigen beheer

Website : https://subterraneanstreetsociety.com

 

Subterranean Street Society releaseshows :

12-02 AMSTERDAM : Melkweg, Upstairs 19.00 uur

12-02 AMSTERDAM : Melkweg, Upstairs 20:30 uur (Uitverkocht)