Charlie Parr : Little Sun

 


In 2017 besprak ik Parr’s persoonlijke album Dog. De opnames hiervoor werden tot driemaal toe uitgesteld vanwege depressies. Getuige de titel en hoes van zijn voorlaatste album Last of the Better Days Ahead, zijn eerste voor Smithsonian Folkways, gaat het op dat gebied nog steeds niet van een leien dakje. Het verhindert hem echter niet om aan de lopende band fraaie albums afleveren.

Het ijzersterke achttiende album Little Sun is daarop geen uitzondering. Sterker nog, het behoort tot zijn allerbeste werk. Het eerste album dat niet volledig live is opgenomen. De producer van dienst was Tucker Martine (Laura Veirs, Rosanne Cash, The Decemberists, My Morning Jacket, Beth Orton etc).

Op het nieuwe album vormt de beleving van muziek geregeld een inspiratiebron, zoals in de reeds vrijgegeven song Boombox. “In this neighborhood music is eternal and transcendent and surrounds us at all times, whether we’re listening or not. And it affects each of us differently, and that’s a gift. Listening to music can be interactive, even if you’re alone. I want to listen intentionally.”, aldus Parr.

De titelsong is een herinnering aan het zien optreden van mondharmonicaspeler Tony “Little Sun” Glover. Volgens Parr een mythische, bijzonder intieme ervaring. Glover leerde trouwens ooit Mick Jagger mondharmonica spelen en daarnaast was hij ook lang rockcriticus. Uiteraard is in Little Sun de mondharmonica van Parr te horen.

Regelmatig vormen buren een thema; in de opener, in het eerder genoemd Boombox en in de laatste drie songs. Soms zijn de songs ingetogen, zoals het fraai voortmeanderende Bear Head Lake, waarin zijn fickerpicking talenten volledig worden benut. Maar soms ook bijzonder aanstekelijk (Boombox). Little Sun is een aanrader van de bovenste plank en staat bij mij genoteerd voor een hoge positie in mijn eindlijst van dit jaar. Parr zelf staat trouwens bij mij  hoog genoteerd om ooit live te zien.

Theo Volk

Releasedatum : 22 maart 2024 Smithsonian Folkways/De Konkurrent

Website : https://www.charlieparr.com/