Claudia Gibson : The Fields of Chazy

 


Muziek loopt als een rode draad door het leven van Claudia Gibson. In haar tienerjaren speelde ze al in clubs en een tiental jaar later was ze frontvrouw in diverse bands. Muziek kwam op een laag pitje te staan tijdens de opvoeding van een drietal kinderen. Maar toen haar jongste zoon ging studeren besloot ze haar muziekcarrière met succes nieuw leven in te blazen.

In 2016 verscheen haar solodebuut Step By Step, geproduceerd door Gordy Quist van The Band of Heathens. Afgelopen jaren deed ze met succes mee aan diverse talentenjachten en won ze in 2018 met het lied Dreamers de eerste plaats in de Woody Guthrie Songwriting Contest.

Voor haar tweede album The Fields of Chazy koos de in Austin, Texas woonachtige singer-songwriter voor Walt Wilkins & Ron Flynt als producers. Door collega singer-songwriters wordt Claudia trouwens regelmatig geroemd, na het horen van de opener en titelsong The Fields of Chazy was ook ik overtuigd van haar songschrijvers - en zangcapaciteiten.

Fields of Chazy vertelt het waargebeurde verhaal van haar grootvader van vaders kant, Joseph Thibodeau, een boer in de staat New York in een kleine gemeenschap van ex-Quebecois. Joe's liefde en verlies aan het begin van de 20e eeuw worden een aangrijpende realiteit voor Claudia wanneer ze vele decennia later de appelbomen tegenkomt die hij als diepbedroefde jonge weduwnaar heeft geplant. Haar opa was muzikaal en speelde met zijn knoestige handen accordeon. De opener wordt opgesierd door het fraaie accordeonspel van Bart de Win, die wel vaker samenwerkt met Wilkins en Flynt.

Claudia's grootmoeder van moederskant, Bessie, is de hoofdpersoon in Promised Land, waarin de ervaring van Oost-Europese immigranten uit de 20e eeuw wordt weergegeven door de ogen van een jonge tiener. Laura’s Song vertelt het levensverhaal van outlaw Laura Bullion, de enige vrouw die met Butch Cassidy’s Wild Bunch meerijdt, en wier loyaliteit aan haar minnaar Ben Kilpatrick eindigt in tragedie en een leven in volledige obscuriteit.

Ook de overige songs onderschrijven de kwaliteiten van Claudia als verhalenverteller. De enige niet zelfgeschreven song is de Schotse traditional The Night Visiting Song, een duet met Pat Byrne. Het arrangement ervan is geïnspireerd door Nuala Kennedy & Eamon O’Lear. De songs worden zonder uitzondering fraai ingekleurd door haar uitstekende begeleiders. Uit Austin kwamen al heel wat goede singer-songwriters en daar kan Claudia zeker toe gerekend worden.

Theo Volk

Releasedatum : 1 maart 2024 Independent

Website : https://claudiagibson.com/