Jeff Talmadge : Sparrow

 


Singer-songwriter Jeff Talmadge uit Austin heeft duidelijk een band met Nederland. In het verleden bracht hij de drie albums Gravity, Grace and the Moon, Blissville en At Least That Much Was True uit op het Nederlandse Corazong label. Een label dat gespecialiseerd is in interessante artiesten uit het Americana, blues and folk genre. Tussen ongeveer 2004 en 2012 gaf hij hier ook concerten op de bekende luisterpodia. Overigens volgt hij nog steeds een beetje wat in Nederland gebeurt.  

Daarna werd het wat stiller rondom de singer-songwriter, die net als Terry Klein een advocatenachtergrond heeft. Hij schreef in die periode songs voor anderen. In 2019 verleende hij zijn medewerking aan het tributealbum When the Wind Blows : The Songs of Townes Van Zandt, dat verscheen op het Appaloosa label en in Nederland digitaal op CRS. Overigens een prestigieus project waaraan veel bekende artiesten meewerkten.

Trouwens kende ik Jeff’s muziek nog niet en is Sparrow mijn vuurdoop. Een zeer prettige overigens. Het is luistermuziek waarvoor je echt moet gaan zitten. Liedjes met teksten van beschouwende aard. De opnames vonden gedeeltelijk in Texas en Georgia plaats. De nooit opdringerige inkleuring van de songs gebeurt altijd in een kleine bezetting.

Veel van de liedjes schreef Jeff alleen. Een drietal liedjes schreef hij met anderen, waaronder Maybe Next Year met de in Nederland ook wel bekende Jaime Michaels. Iemand waarmee hij regelmatig samenwerkt. Liefhebbers van rustige, verhalende luistermuziek zullen wel raad weten met Sparrow. Wellicht wordt het weer eens tijd de oceaan oversteken voor optredens hier.       

Theo Volk

Releasedatum : 9 februari 2024 Berkalin Records

Website : https://jefftalmadge.com/