And Also the Trees : Mother-of-Pearl Moon

 


Nog geen anderhalf jaar na het uitstekende The Bone Carver komt de ervaren Engelse post-punkband And Also the Trees met opvolger Mother-of-Pearl Moon. Het nieuwe album is ontstaan uit een aantal elektrische gitaarimprovisaties van gitarist Justin Jones vastgelegd in de uren vóór en na zonsopgang tijdens een maand van eenzaamheid in 2020. Over het algemeen werden die partijen volledig in tact gelaten.

Vervolgens werden door broer Simon teksten toegevoegd en worden ze vaak subtiel ingekleurd, met name door de klarinet en piano van Colin Ozanne. De muziek is vaak filmisch en doet denken aan verschillende filmgenres uit de jaren vijftig tot zeventig. Dit komt het duidelijkst naar voren in This path through the Meadow, een nummer dat de verwevenheid van de menselijke natuur en de natuur in zijn dierlijke en botanische vorm onderzoekt, en in de video waarin de band lijkt op te treden tijdens een denkbeeldige vertoning.

Soms heeft de muziek ook een Aziatische tintje (het titelnummer). Maar uiteraard vormt het Engelse platteland nog altijd een constante inspiratiebron. En nog altijd zijn de teksten van Simon behoorlijk suggestief en doet zijn zang geregeld aan Nick Cave denken. Maar hun muziek heeft nog steeds genoeg eigens om de luisteraar te beklijven.

Hopelijk krijgt het snel onder de huid kruipende Mother-of-Pearl Moon veel aandacht, want het is andermaal een prachtplaat geworden. De fraaie foto’s in het tekstboekje en op de binnenhoes zijn van Simon. Mocht een eventuele luisteraar tot koop overgaan, wees dan geen dief van je eigen portemonnee en bestel het op de website van het Rotterdamse label Gentlemen Recordings.    

Theo Volk

Releasedatum : 23 februari 2024 Independent/Gentlemen Recordings

Website : https://www.andalsothetrees.co.uk/

 

And Also the Trees live :

2-4 NAMEN : La Nef de L’eglise Notre Dame D’Harscamp