BrhyM : Deep Sea Vents

 


Van Bruce Hornsby kende ik tot voor kort slechts één nummer, zijn grote jaren tachtig hit The Way It Is met The Range. Op basis van dat liedje verwachtte ik een redelijk licht verteerbaar en commercieel album. 

Daar blijkt echter geen sprake van op Deep Sea Vents, omdat het hier een samenwerking betreft met het avontuurlijke New Yorkse sextet kamer ensemble yMusic. Deze groep werd opgericht door CJ Camerieri (trompet) en Rob Moose (viool). Eerstgenoemde bracht onder de artiestennaam CARM drie jaar het uitstekende CARM uit. 

Door de aanwezigheid van yMusic wordt het experiment niet geschuwd, maar niet op zo’n dusdanige wijze dat het de overhand neemt. Dat experimentele element bestaat vooral uit de af en toe staccato partijen. Op het album Absolute Zero uit 2019 werkte Hornsby al eerder samen met yMusic, maar ook met Bon Iver en Blake Mills. Grotendeels werd de muziek op Deep Sea Vents samen door Hornsby en yMusic gecomponeerd. 

Het idee voor de liedjes ontstond vlak na verschijnen van Absolute Zero, toen die gepromoot werd met een aantal optredens. Rob Moose kwam met het idee om een aantal nieuwe composities te schrijven en tijdens optredens telkens een ervan als toegift te spelen. Uiteindelijk is het een album met tien nummers geworden over water en de manier waarop we met, in of tegen water leven. 

Deep Sea Vents is Hornsby en yMusic zoals je ze nog nooit hebt gehoord, maar ook direct herkenbaar op hun eigen manier. Hornsby’s melodische kwaliteiten voegt zich bij yMusic ritmische precisie en eindeloze veelzijdigheid, waardoor ze elk naar nieuwe stromingen worden getrokken. Het leidt tot een uitstekend, avontuurlijk album, waarop zelfs triphop en funkinvloeden te horen zijn. Hornsby’s vrouw Kathy maakte trouwens het fraaie artwork van de hoes en tekstboekje.

Theo Volk

Releasedatum : 1 maart 2024 Zappo Productions/Mattan Records

Website : https://www.brucehornsby.com/