Mooneye : Come With Me and Hide

 


Tweeënhalf jaar geleden debuteerde de Belgische band Mooneye erg succesvol met Big Enough. Vooral op de Belgische radio kreeg men veel airplay, in gang gezet door de eerste, heerlijke single Bright Lights, een oorwurm van jewelste. Hun populariteit werd vervolgens uitgebreid door hun uitstekende livereputatie. Na de succesvolle tournee begon de band eind 2022 te werken aan opvolger Come With Me and Hide.

De bedoeling was om de live energie op plaat vast te gaan leggen samen met producer Koen Gisen (Meskerem Mees, Het Zesde Metaal, The Bony King of Nowhere). Maar bij de afwerking groeide de twijfel bij frontman Michiel Libberecht: is deze alternatieve rocksound wel de weg die ik wil blijven volgen? Libberecht wou terug naar de essentie van Mooneye: intimiteit vanuit een akoestische basis, waarmee gelukkig de rest van de band het eens was.

Inspiratie haalde Libberecht vervolgens vooral uit folk en country, bij iemand als Kevin Morby, de akoestische muziek van Beck en soundtracks van Morricone en Luppi. De songs zijn ook een stuk persoonlijker geworden. Het repertoire ligt volgens Libberecht heel erg dicht bij wie hij is. Opener New Skin staat mooi symbool voor het ontstaansproces van de plaat. In eerste instantie was het een rocksong, maar is omgetoverd naar een beduidend ingetogenere song, die dankzij de pedal steel van Filip Wauters (Het Zesde Metaal) een countrytintje krijgt.

Girl Like You laat ritmisch gezien duidelijk de invloed van de latere Fleetwood Mac horen. Wat steviger van aard is de reeds vrijgegeven single Lover to Stranger. Het album wordt afgesloten met de meest recent geschreven song Too Young to Have Regrets, een bijzonder fraai en ingetogen duet met Chantal Acda.

De albumtitel is trouwens een regel uit een nummer dat zelf niet op de plaat staat. ‘Maar hij vat wel perfect de intimiteit en het mysterie samen waar ik naar op zoek was’, zegt Libberecht. “Een titel die uitnodigt om even te verdwijnen en deel uit te maken van een andere wereld.”. Come With Me And Hide is van een zoektocht uitgegroeid tot een openhartig album van een band die hechter klinkt dan ooit. De band staat al te popelen om het album live voor te komen stellen in de Lage Landen en Duitsland.

Theo Volk

Releasedatum : 23 februari 2024 Mayway Records

Website : https://www.mooneyeband.be/