Eric Brace & Thomm Jutz : Simple Motion

 


Eind september bracht Thomm Jutz nog een prachtig duoalbum uit met Martin Simpson, getiteld Nothing but Green Willow: The Songs of Mary Sands and Jane Gentry. Hierop werd men ondersteund door geweldige vocalisten als Angeline Morrison, Cara Dillon, Emily Portman en Seth Lakeman. Op het album Simple Motion met Eric Brace verzorgen ze samen op uitstekende wijze de zang. Net als op het album met Simpson is ook hier de fiddle van Tammy Rogers te horen, bovendien schreef ze mee aan What You Get for Getting Older.  

Zo’n twee decennia kwamen beide heren onafhankelijk van elkaar in Nashville terecht. Eric vanuit Washington D.C. en Thomm groeide op in Duitsland. Aanvankelijk maakte Eric albums samen met Peter Cooper en begon Thomm al snel samen te werken met artiesten als Nanci Griffith, Mary Gauthier, David Olney en Kim Richey. Een decennia geleden leerden ze elkaar kennen. In 2019 voegde Thomm zich bij het duo van Eric en Peter en maakte men toen het album Riverland. Helaas overleed in december 2022 Peter.

Toch ging het overgebleven duo niet bij de pakken neer zitten en verschijnt nu Simple Motion. Vijf liedjes schreven ze gezamenlijk, waaronder titelsong Simple Motion. Daarnaast een tweetal door Eric en de rest met anderen samen. Het fraaie, ingetogen Can’t Change the Weather schreef Thomm nog met Peter. Een lied over dat je soms omstandigheden niet kunt veranderen, zoals hier het ergens vast komen te zitten tijdens de Coronapandemie terwijl je graag ergens anders naar toe zou willen gaan. Heerlijke, nostalgische feelgood muziek is When London Was the World. De thema’s van die song zijn echter wel hypocrisie en intolerantie.

Uiteraard klinkt regelmatig de invloed van Nashville door in het repertoire. Adam & Eve is echter doordrenkt met Ierse folk. “Tijdens een bezoek aan de prachtige zuidkust van Ierland hoorden Thomm en ik het tragische, waargebeurde verhaal van de vissersboot Tit Bonhomme van onze vriend Bert van Mourik. Wijzend naar twee kleine rotsachtige eilanden net voorbij de monding van de haven van Glandore, vertelde Bert ons hun Bijbelse namen en zei dat zeelieden wisten dat ze “Adam moesten ontwijken en Eva moesten omhelzen. Maar op 15 januari 2012, tijdens een verschrikkelijke storm, kon de Tit Bonhomme dat gezegde niet volgen en betaalde het de prijs.”, aldus Eric. Hierbij verdronken overigens vijf van de zes bemanningsleden. Bert van Maurik schreef de song samen met het duo. De accordeon en tin whistle worden hier trouwens bespeeld door Jeff Taylor. Onder de veertien songs ook een ingetogen hommage aan de thuisstad van het duo, Nashville in the Morning. Simple Motion met zijn interessante verhalen wist mij snel te beklijven.

Theo Volk

Releasedatum : 16 februari 2024 Red Beet Records

Website : https://www.redbeetrecords.com/