Marry Waterson & Adrian Crowley : Cuckoo Storm

 


In het verleden bracht Marry Waterson al de nodige duoalbums uit. Met broer Oliver Knight, Emily Barker en als laatste twee albums met David A. Jaycock. Het laatste album Death Had Quicker Wings Than Love met Jaycock maakte de nodige indruk op Crowley. Cuckoo Storm zou er misschien nooit zijn geweest, ware het niet dat Crowley een bericht op sociale media schreef tijdens een winterse nachtelijke wandeling in een rustige wijk van Dublin tijdens de lockdown. Getroffen door Watersons vorige album wilde hij het moment markeren en drukte op ‘send’ de ether in zonder te weten wat er zou volgen.

De single Watching the Starlings geschreven door Adrian dateert alweer van een paar jaar geleden. Hij mocht van een vriend een tijdje verblijven in Londen in een afgelegen hofje met vossen en blauwe gaaien in de omgeving, niet ver verwijderd van een heide. “Dat is waar dit nummer zich afspeelt. In het lied geeft de verteller instructies, bijna alsof je iemand de weg wijst, als een uitnodiging die beschrijft hoe je daar moet komen; de doodlopende straat, de poort, de boog, nummer 11. En in het lied wacht de verteller op de komst van deze persoon. Het is het einde van de dag met de verandering van het licht. En er ontstaat een soort stille euforie door het gevoel aan de vooravond van een moment te staan dat levensbevestigend en absoluut is.”, aldus Adrian.

Hun stemmen matchen wonderwel op Cuckoo Storm, de uit duizenden herkenbare stem van Marry en de warme bariton van Adrian. Het album opent met het goed in het gehoor liggende, voort meanderende Undear Sphere, wat op het einde verrassend wordt ingekleurd met de saxofoon van Jake McMurchie (Get The Blessing). Regelmatig vormen blazers, mede bespeeld door Pete Judge (Get The Blessing) trompet, flugelhorn en Seán Mac Erlaine bas klarinet een verrijking van de songs. Adrian bespeelde zelf ook de nodige instrumenten ; piano, elektrische gitaar, mellotron, harmonium, music box klarinet, marxofoon, synthesizer). Producer van dienst was Jim Barr (Portishead). Hoogtepunt vormt voor mij het lang uitgesponnen Heavy Wings, waarbij de zang van Marry diep bij mij binnenkomt. We mogen blij zijn dat Adrian dat berichtje geplaatst heeft op sociale media, hopelijk krijgt Cuckoo Storm ooit een opvolger.      

Theo Volk

Releasedatum : 8 maart 2024 One Little Independent

Website : https://www.marrywaterson.com/