Katherine Priddy : The Pendulum Swing

 


Wat een aangename verrassing was een kleine drie jaar terug het debuutalbum The Eternal Rocks Beneath van de Britse folkzangeres Katherine Priddy. Twee nummers daarvan stonden al op haar ep Wolf uit 2018, het titelnummer en Ring O’ Roses. Wolf was geïnspireerd op  Emily Brontë’s “Wuthering Heights”. Het album bevatte composities die Katherine zeven jaar ervoor schreef en die de tijd kregen om te rijpen. Niet alleen de arrangementen van de liedjes waren bijzonder verzorgd, hetzelfde gold voor het uitermate fraaie artwork. Toch vormde haar fluwelen zang de kers op de taart. Een stem, die ondanks het feit dat die altijd op een ingetogen wijze wordt ingezet, vanaf het begin de luisteraar weet te betoveren en te beklijven.

Haar nieuwe album The Pendulum Swing begint, net als bij haar grote voorbeeld Nick Drake op diens album Bryter Layter met een sfeervolle instrumentale opener. En net als bij Drake op diens eerste twee albums zijn de songs weelderig en subtiel ingekleurd. Het was dan ook niet vreemd dat ze meewerkte aan het fraaie tributealbum The Endless Coloured Ways : The Songs of Nick Drake. Dat ze zich nummers van anderen volledig naar zich toe kan trekken, bewees ze vorig jaar ook met haar samen met John Smith vertolkte McGarrigle klassieker Talk to Me of Mendocino.

Veelal liggen de nieuwe songs in het verlengde van haar debuut. Songs die hier wat afwijken van de overige zijn These Words of Mine dat een countrytintje heeft en Ready to Go, een duet gezongen en geschreven samen met George Boomsma (ongetwijfeld Nederlandse roots). Regelmatig vormt thuis in diverse gedaantevormen een thema in de songs op het nieuwe album. Of het artwork van het album weer net zo fraai is als bij het vorige weet ik nog niet, het album is uiteraard reeds besteld. Concerten in Nederland staan helaas nog niet in de planning, maar voorlopig ben ik wel even zoet met The Pendulum Swing.

Theo Volk

Releasedatum : 16 februari 2024 Cooking Vinyl

Website : https://www.katherinepriddy.co.uk/home/