MOOON : III

 


Precies elf jaar terug startten de broers Tom (29) en Gijs (24) de Jong met hun neef Timo (31) van Lierop in Aarle-Rixtel hun band MOOON. Alle drie hebben ze een grote hang naar de muziek uit eindjaren zestig en beginjaren zeventig, denk daarbij vooral aan het psychedelische genre en garagerock. Die voorliefde begon toen ze in hun tienerjaren, waarin ze vooral bezig waren met skaten, dozen met oude LP’s, variërend van Pink Floyd tot aan Santana ontdekten.

Daarna begonnen ze al snel in een boerenschuur hun eigen repertoire te ontwikkelen, waarmee ze al snel jeugdhonken en poppodia onveilig maakten. Op hun nieuwe album III gaat men meer de diepte in, zowel muzikaal als tekstueel. Er is meer ruimte voor experiment, daarbij vooral gebruikmakend van psychedelische elementen. Maar ook van jazzy invloeden, zoals de drumsolo in You Cannot Know. Zelf hoor ik vooral de invloed van The Who, maar hoorde bijvoorbeeld ook de invloed van Santana terug.

De teksten zijn een stuk volwassener geworden. Alle drie ervaren ze het schrijven van teksten als therapeutisch. Opvallend genoeg worden nergens op de hoes de credits van de songs vermeld. Ik vermoed dat het bij enkele liedjes gevoelig ligt wie ze geschreven heeft, omdat ze over ex-vriendinnen gaan.

Een nostalgische verlangen naar de jaren zestig en zeventig speelt een belangrijke rol in hun leven. Maar ook naar hun eigen jeugd, de cover voor het album is gemaakt bij een vijver waar ze in hun jeugd zwommen en jointjes rookten. Hun muziek roept bij mij dan ook vooral nostalgische gevoelens op aan mijn eigen jeugd en dan vooral aan de beginjaren zeventig, toen ikzelf de muziek uit die tijd begon te ontdekken.

Theo Volk

Releasedatum : 23 februari 2024 Excelsior

Website : https://www.mooonband.com/

 

MOOON live :

17-02 VLAARDINGEN : Kroepoekfabriek

22-02 EINDHOVEN : Effenaar

23-02 AMSTERDAM : Cinetol

29-02 NIJMEGEN : Merleyn