Adam Lytle : This Is the Fire

 



Lang leve internet en tipgevers op het forum Musicmeter! Afgelopen zondag tipte singer-songwriter Conrad Freling me daar This Is the Fire van Adam Lytle. Een paar dagen later kreeg ik het album via de digitale brievenbus van de maker. De reeds vrijgegeven nummers At Your Command en Highway Nightmare hadden intussen al veel indruk gemaakt. Meteen viel in At Your Command de invloed van Leonard Cohen op.

Van singer-songwriter Adam Lytle uit Brooklyn, New York had ik overigens nog nooit gehoord. Lytle werd geboren in Pontiac, Michigan in een Katholiek gezin met vier zussen en een broer. In zijn vroege jeugd woonde hij in Lake Forest, Californië, zijn tienerjaren in Cincinnati, Ohio en de laatste veertien jaar in Brooklyn. Tussen 2013 en 2019 trad hij op en bracht hij muziek uit met zijn groepen Wild Leaves (vernoemd naar een Patti Smith song) en Quicksilver Dream (vernoemd naar een Townes Van Zandt song).

De afgelopen vijf jaar werkte hij hard aan de songs van zijn solodebuut. Met name aan de teksten besteedde hij extra veel zorg. De teksten moesten niet over een thema gaan. Een goed voorbeeld ervan is The Fatal Share. Hij schreef het nadat hij de treurige beelden van de Coronapandemie had gezien die rond Pasen in april 2020 vanuit Bergamo, Italië kwamen. Hij was toen net klaar met het lezen van Paradise Lost van John Milton en deze twee ervaringen zijn hier samen verweven met enige kritiek op mijn rooms-katholieke opvoeding.

“arise, arise my love

the bells are ringing

the dove’s metallic cry

has torn the temple curtain

a bowed parade of crosses

is slowly passing through

the shattered side of morning

it calls for me and you

 

death’s attendant stands

before the grave procession

he waves his incense

through the cemetery dawn

placing on his altar

the wrath of crooked scales

he weighs the counteroffers

handing out to each their fatal share

 

high on the golden hill

beneath this mortal vision

in search of other ways

to pay his restitution

Adam nudged the angel

in whom he could confide

is this what you call mercy

or is this some kind of trial?

 

let flowers fall upon their tombs

the angel said

farewell happy fields

this dream of ours has ended

in case you have forgotten

in your armor of prayers

it’s you who led the fallen

now it’s time to reap your fatal share

 

Eve descended on a bed

under the olives

reflecting to herself

gaze upon the garden

what good is all this beauty

to eyes that cannot see

the serpent did not fool me

I chose to set love free

 

stones will roll

hands will test the wounds, she said

why mourn the living

from down here among the dead

arise, arise, let bells ring

you ministers of despair

the sacred heart is with us now

each of us is due our fatal share”

De vele sterke vrouwen die zijn leven gevormd hebben zijn ook vaak een invloed bij het schrijven van zijn teksten, regelmatig gebeurt dat onbewust. Ook invloeden van surrealisme en symbolisme klinken regelmatig door. Stromingen die hij overigens grondig bestudeerde. Maar ook literatuur speelt weleens een rol, Painted Bird verwijst naar de roman van Jerzy Kosiński. Belangrijke thema’s zijn dood, religie, liefde en geweld.

Muzikaal gezien speelde arrangeur Trey Pollard (Faye Webster, Kevin Morby) een belangrijke rol. Goede muzikanten, waaronder klassiek getrainde, omringen Lytle. Lytle is een uitstekend verhalenverteller, die met zijn gedragen voordracht de luisteraar gemakkelijk aan zich weet te binden. Met onder andere Marlon Williams, Daniel Romano en Imarhan deelde hij in het verleden al het podium. Het zou mooi zijn als hij ooit naar Nederland zou kunnen komen voor concerten, want This Is the Fire is een prachtplaat, welke veel aandacht verdient.

Theo Volk

Releasedatum : 20 oktober 2023 Independent

Website : https://www.adamlytle.com/