Dawn Brothers : Alpine Gold

 


Ze zijn niet voor een gat te vangen, de Rotterdamse band Dawn Brothers. Vorig jaar brachten ze samen met DeWolff Double Cream uit. Een heerlijk retrosoulalbum in de jaren zestig stijl. Hun debuutalbum Stayin' Out Late verscheen nog onder de naam The Dawn Brothers. Hierna werd deze omgedoopt naar Dawn Brothers.

Alpine Gold is intussen hun vierde album en heeft dezelfde energie als hun debuut. Voorganger Dusk, een album met acht country/rock songs, werd opgenomen in een vakantiehuisje, in een ontspannen sfeer, ver weg van de bewoonde wereld. Deze keer vonden de opnames plaats in de Electric Monkey studio in Zaandam. Dit gebeurde onder leiding van de ervaren producer Paul Willemsen, die vooral bekend is van zijn werkzaamheden met Michelle David.

De songs kwamen tot stand zoals dat ook vaak gebeurt bij de albums van David, door te jammen. En soms wisselden men van hun instrument. Geen moeilijkdoenerij, maar spelvreugde en gewoon een goede plaat maken stond voorop. Daarin zijn ze met vlag en wimpel in geslaagd. Het resultaat is een gevarieerd album, een uitstekende mix van rock, folk, soul, blues tot aan reggae (titelnummer) passeert de revue.

Ook tekstueel gezien is het vaak interessant. Het heerlijk groovy Sheryl Crow lijkt uit een droom ontstaan te zijn. De band vormt hierin samen Crow, Eddie Vedder en Cat Stevens een roversbende. En Whippoorwill, waarin de jaren zestig duidelijk doorklinkt, is gebaseerd op “The Tale Of The Whippoorwill”, een stuk van de Caribisch-Ierse schrijver en componist Eamonn O'Dwyer, dat oorspronkelijk geschreven werd voor de musicaluitvoering van “Sleepy Hollow”.

De keuze voor Willemsen als producer is duidelijk een gouden greep geweest, dus hopelijk wordt die samenwerking in de toekomst verlengd. Alpine Gold is niet alleen hun meest gevarieerde album, maar voor mij ook hun mooiste. Naast de hieronder genoemde concerten geeft de groep nog een tiental instores door heel Nederland.

Theo Volk

Releasedatum : 27 oktober 2023 Excelsior Recordings

Website : https://www.dawnbrothers.com/

 

Dawn Brothers live :

10-11 ROTTERDAM : Rotown (Sold Out)

17-11 UTRECHT : TivoliVredenburg

23-11 GRONINGEN : Oosterpoort

08-12 HENGELO : Metropool

15-12 AMSTERDAM : Paradiso

22-12 NIJMEGEN : Merleyn