Them Dirty Dimes : Empty Pockets

 


De Groningse jeugdvrienden Gijs de Groot en Johan Stolk vormen samen de kern van Them Dirty Dimes. Hun debuutalbum In Gold We Trust werd twee jaar goed ontvangen, maar kon toen echter niet ondersteund worden door liveoptredens en ging men als alternatief bij meer dan 70 crowfunders langs om bij hen voor hun deur op te treden. Het balletje begon toen te rollen en sindsdien speelden ze op grote festivals als Rotterdam Bluegrass Festival, Stadspark Live en TakeRoot.

Voor het nieuwe album Empty Pockets werden kosten noch moeite gespaard. Aan de hand van producer Bernard Gepken (Daniël Lohues, Marlene Bakker) en geluidtechnicus Frans Hagenaars werd met succes getracht zoveel mogelijk het geluid van de liveoptredens te benaderen.

Het duo wordt, naast door Bernard op gitaar, begeleid door fantastische muzikanten als Mischa Porte (drums,percussie), Ferry Lagendijk (toetsen), David Gram (pedal steel) en Reyer Zwart (bas). Laatstgenoemde verzorgde voor twee songs de arrangementen. Op een van de ballads wordt men ondersteund door het befaamde Dutch String Collective. Op de murder ballad Forever a Prisoner zingt VanWyck (Christien Oele) mee.

Het eindresultaat is een energiek en gevarieerd album geworden, waarbij uiteenlopende genres als Americana, jazz, country, blues en R&B voorbijkomen. Inspiratiebronnen vormden naast Bruce Springsteens “Seeger Sessions”, grote verhalenvertellers als Townes Van Zandt, John Prine, Bob Dylan en Nick Cave. Het bijzonder fraaie artwork werd gemaakt door Wytse Sterk. Voor de komende liveoptredens zie hier.

Theo Volk

Releasedatum : 20 oktober 2023 Independent

Website : https://themdirtydimes.nl/