Chickenforce : 2

 


Een paar jaar geleden begonnen bassist Gooitzen Greidanus, gitarist Rik Meijer en producer Nico Outhuijse het project Chickenforce. Deze Friese muzikanten speelden in het verleden in diverse bandjes met elkaar en vonden het na 35 jaar hoog tijd om weer samen te gaan werken. Hun debuutalbum 1 verscheen in 2021 en werd enthousiast ontvangen. Het album was een mix van countryblues, blues en bluesrock. Het drietal kreeg de hulp van een vijftiental door de wol geverfde muzikanten, waaronder onder andere Johan Venema (AKA Jack Bottleneck), Cindy Oudhoorn (o.a. Kayak) en Fokke de Jong (o.a. Normaal en King of the World).

Op 2 krijgt het drietal hulp van maar liefst achttien muzikanten.  Er wordt een dozijn nummers gecoverd die een blues/bluerock of een soul/funk of country jasje krijgen. Meest opvallende keuze is S-S-Single Bed van de band Fox uit 1976. Het nummer werd geschreven door diens producer Kenny Young, die o.a. ook verantwoordelijk was voor Under the Boardwalk van The Drifters. Meer voor de hand liggend en actueel is de keuze van de Stones’ Midnight Rambler, gezien de zeer recente comeback van The Stones met het album Hackney Diamonds. Regelmatig swingt het de pan uit zoals in Blues About You Baby.

Een album waar vooral het spelplezier vanaf spat. Een van mijn grote favorieten op het album is het funky Why Did You Do It? van de band Stretch, een band samengesteld door Fleetwood Mac producer Clifford Davis. De bedoeling was dat Mick Fleetwood mee op tour zou gaan, maar weigerde dat, omdat hij de leden niet kende. Met Why Did You Do It? als reactie. De nieuwe versie is voor mij beter en intenser dan het origineel. Het nieuwe album kent een groot aantal verschillende vocalisten en heeft een duidelijke livevibe. Warm aanbevolen.

Theo Volk

Releasedatum : 3 november 2023 Independent/Coast To Coast

Website :  https://chickenforceproject.com/