Erja Lyytinen : Diamonds on the Road - Live 2023

 


De Finse acts die ik ken zijn op een hand te tellen, niet vreemd dat de rock- en blueszangeres Erja Lyytinen bij mij volkomen onbekend was. Deze zevenenveertigjarige klassiek opgeleide muzikante wordt geroemd om haar zangkwaliteiten en (slide)gitaarspel, die vooral live haar mannetje staat.

Diamonds on the Road - Live 2023 is intussen al haar vierde livealbum. Het album is een registratie van een op 11 maart in Rytmikorjaamo integraal opgenomen concert aan het einde van haar afgelopen voorjaarstournee, toen haar band volledig op elkaar ingespeeld was.

De band speelt hier twaalf door Lyytinen zelf geschreven songs en een cover, Hendrix’ Crosstown Traffic, afkomstig van het legendarische album Electric Ladyland. En in Wedding Day zit een stukje van de Bruiloftsmars van Wagner en van het door Edith Piaf onsterfelijk gemaakte La Vie En Rose verborgen. Op de eerste cd ligt vooral de nadruk op haar stevigere gitaarspel, de tweede cd is wat gevarieerder en bevalt mij persoonlijk een stuk beter.       

Theo Volk

Releasedatum : 6 oktober 2023 Tuoni Records/CRS

Website : https://erjalyytinen.com/