Ella Ronen : The Girl with No Skin

 


Niet een bepaald doorsnee singer-songwriter is Ella Ronen. Zij is de dochter van schrijfster Diti Ronen. Ella werd geboren in Tel Aviv, maar is woonachtig in Zwitserland, niet het eerste land waar je aan denkt bij muziek. Naast singer-songwriter is ze dichter, gemeenschapsleider en activist. The Girl with No Skin is inmiddels haar vierde album, een uiterst persoonlijk en breekbaar album, waarbij haar hart op de tong ligt.

Opener Truth is hier een sleutelsong. Een paar jaar terug geschreven in gespannen toestand. Op 16-jarige leeftijd ging Ella Ronen een bar binnen die bekend stond om het toestaan van alcoholgebruik door minderjarigen, en een bekende dichter en journalist begon met haar te praten. Hij nodigde haar uit in zijn appartement en mishandelde haar. Ze ontsnapte ternauwernood. Twee jaar geleden nam Ronen, inmiddels een volwassen vrouw (37), deel aan de publicatie van een groot exposé waarin de dichter als roofdier werd ontmaskerd.

In 2020 ging Ronen op zoek naar producenten. Ze was ontzettend ontroerd door twee nummers van verschillende artiesten dat ze hun credits controleerde. En die leidden naar één en dezelfde persoon: Sam Cohen (Kevin Morby, Alexandra Savior, Sharon Van Etten). Ella's onderzoek was voltooid. Een paar maanden later ontving Cohen een e-mail van haar. De onderwerpregel luidde "Een album produceren", en het bevatte een eerste nummer voor dit toekomstige album. Cohen zegt dat hoewel Ronen was vergeten het opnamebestand mee te sturen, de tekst voor hem voldoende was om te weten dat hij dit album wilde maken. Dit nummer was The Girl with No Skin, tevens de titeltrack en het eerste nummer van de plaat gedeeld met de wereld vorig jaar.

Samen met Cohen zong ze een duet, I Just Want to See You. Het gaat over een stel dat zingt over het gevoel wanneer beide partijen dicht bij elkaar willen zijn - maar hoe kan dit lukken als we allemaal zo druk zijn met het spelen van rollen, als man en als vrouw?    "The space between two people might as well be galaxies, and oh, I know this to be true. But I'll shine a light, a sign of life, and try to get to you, because in all this space and nothingness - What else is there left to do?"  Een teder, liefdevol lied over schijnbaar onoverkomelijke grenzen in het alledaagse samenzijn. Het gevarieerde, breekbare en soms hartverscheurende The Girl with No Skin werd uitstekend geproduceerd door Cohen in Ustate NY.

Theo Volk

Releasedatum : 8 maart 2024 BB*Island/De Konkurrent

Website : https://www.ellaronen.com/