Mélys : For Once

 


Singer-songwriter Mélys komt uit Occitanië, waar ze woonachtig is in de hoofdstad van die regio, Toulouse. Haar tweede EP For Once werd me onder de aandacht gebracht door Nicolas Favier van Microcultures. In het verleden kreeg ik van hem fraaie albums toegestuurd van onder andere The Apartments, Oddfellow’s Casino, Nesles, Manolo  Redondo en Josef.

De artiestennaam Mélys is gedeeltelijk afgeleid van het Griekse woord voor "bij" en het Welshe woord voor "zoet". Mélys omschrijft haar zelfgeschreven liedjes als bloemenfolk, dromerige, jazzy en kleurrijke folk. Net als op haar eerste EP Agua zingt ze ook ditmaal een song in het Spaans en de overige in het Engels. De songs op die eerste EP hadden allemaal een relatie met water. In tegenstelling tot die eerste EP bevat de nieuwe EP ook wat rockinvloeden.

Haar stem die zowel zacht als hees is wist me meteen te raken, vooral als ze in het Spaans zingt. Melancholie is nooit ver weg. Elk nummer op For Once is gericht op een andere persoonlijkheid. Een vader, een moeder, een geliefde. We weten niet meer of we ons in het mystieke of het echte, in de poëzie of in het concrete bevinden. We verdwalen tussen een landelijke en stedelijke omgeving, folk en rock, Engels en Spaans, liefde en woede, nostalgie en het verlangen naar morgen.

Inspiratiebronnen voor Mélys zijn onder andere Lhasa, Norah Jones en vooral Alice Phoebe Lou. Naast Franse, heeft Mélys ook Nederlandse, Belgische en Duitse roots.  De komende tijd zal ze optreden in Nederland en Duitsland. Het eerste optreden is trouwens bij Roos Julia Bernson, ook een zangeres. Het dromerige For Once is indie folk op zijn mooist.  

Theo Volk

Releasedatum : 26 april 2024 Microcultures / Kuroneko

Website : https://m-lys.bandcamp.com/album/for-once

 

Mélys live :

23-05 AMSTERDAM : Huiskamerconcert, georganiseerd door Roos Julia Bernson

26-05 AMSTERDAM : Plan C

30-05 HILVERSUM : Music Around The Fireplace