BRUUT! : Machine

 


De virtuoze instrumentale formatie BRUUT! was het laatste jaar onderhevig aan verandering. Hier was bassist van het eerste uur Thomas Rolff debet aan. Na veertien jaar was hij toe aan wat anders. Met de nieuwe bassist Sean Fasciani kreeg men een heel nieuw geluid door de nieuwe muzikale invloeden. Ook een belangrijke rol speelde daarbij producer Frans Hagenaars. Met zijn allen waren ze het over eens dat ze niet weer eenzelfde plaat als voorganger Zest wilde maken.

In het verleden haalde men vaak inspiratie uit het werk van anderen, dit keer ging men veel oorspronkelijker te werk, ging men veel meer uit van eigen ideeën. Naast eigen werk besloot men voor het eerst ook een cover op te nemen, Nirvana’s In Bloom. Voor het eerst gebruikte men nu ook een titel die niet uit een woord bestond. Tevens ging men het experiment aan, op twee composities draagt dichter, schrijver en theatermaker Joost Oomen twee van zijn gedichten voor. Het geeft de muziek van BRUUT! een verfrissende, nieuwe dimensie.

BRUUT! is overigens niet de eerste act die iets met de gedichten van Joost deed. Janne Schra zette eerder op haar album In de Regen werk van Oomen op fraaie wijze op muziek. Het album werd het afgelopen najaar in het lege Grand café De Bolder op Vlieland opgenomen. De rust op het verlaten eiland zal de inspiratie ongetwijfeld hebben vergroot. Als dank daarvoor noemde men de afsluiter Vlie. Machine heeft de band duidelijk een nieuw elan gegeven en levert het misschien wel hun mooiste en meest avontuurlijke album uit hun oeuvre op.

Theo Volk

Releasedatum : 5 april 2024 Excelsior Recordings

Website : https://www.bruutmusic.com/

 

BRUUT! live :

04-04 DEVENTER : Burgerweeshuis

06-04 UTRECHT : TivoliVredenburg

07-04 VENLO : Grenswerk

13-04 GRONINGEN : Simplon

20-04 BREDA : MEZZ

25-04 ENSCHEDE : Metropool

02-05 ALKMAAR : Victorie

03-05 ROTTERDAM : LantarenVenster

04-05 AMSTERDAM : Paradiso

15-05 DEN HAAG : Paard