Torgeir Waldemar : At the Opera

 


Tien jaar geleden debuteerde de toen veertigjarige Noorse singer-songwriter Torgeir Waldemar Engen met een titelloos album van wereldklasse. Op een na allemaal zelf geschreven liedjes, op de cover Highway Kind van Townes Van Zandt na. De verwachtingen voor een opvolger waren vervolgens torenhoog, maar die werden drie jaar later volledig ingelost met het nog fraaiere No Offending Borders. Het bevatte een uitgekiende mix van afwisselend meer folk- en rock getinte songs. Ook was hier andermaal een cover te vinden, een uitvoering van Link Wray’s Falling Rain. Weer drie jaar later volgde zijn album Love. Grote inspiratiebron voor dat album vormde Brian Wilson’s Love and Mercy.

Zijn muziek bestaat voornamelijk uit een mix van folk, rock en country. In 2022 trad Torgeir, begeleid door een groep uitgelezen muzikanten op in een bomvol Opera House in Oslo. Die muzikanten waren Anders Møller, Daniel Henriksen, Lars Arne Lindland, Håvard Krogedal, Christer Engen, Kristine Marie Aasvang, Ole- Henrik Moe, Kari Rønnekleiv, Theresa Mantorski, Kristin Alsos Strand en Magnus Skavhaug Nergaard. In de altijd beklijvende opener Take Me Home, zingt Torgeir een duet met Tuva Syvertsen, vooral bekend door haar samenwerking met Susanna Wallumrød. Met de IJslands/Noorse popzangeres Charlotte Qvale zingt Torgeir een duet in Talent for Love.

De gespeelde set bevat slechts een song van zijn laatste album, de overige songs komen van zijn eerste twee, meest succesvolle albums. Dat zijn mijn favoriete albums van hem. Helaas worden twee van mijn persoonlijke favorieten, Summer in Toulouse en Sylvia (Southern People), niet vertolkt. Benieuwd welke songs er in oktober op zijn setlist zullen staan op Ramblin’ Roots. Tot die tijd draai ik alvast warm met dit uitstekende livealbum, waarop overigens het publiek haast alleen hoorbaar is tijdens het beschaafd applaudisseren.     

Theo Volk

Releasedatum : 26 april 2024 Jansen

Website : https://torgeirwaldemar.bandcamp.com/album/at-the-opera

 

Torgeir Waldemar live :

17-10 UTRECHT : TivoliVredenburg, Ramblin’ Roots Festival