Grey DeLisle : Driftless Girl

 


De eerste kennismaking tussen Grey DeLisle en Jolie Holland dateert uit de tijd dat ze allebei meewerkten aan de Carter Family-documentaire “The Winding Stream” in 2014. Onlangs kwamen ze weer in contact door een Instagram vriendschap. DeLisle trok vervolgens de stoute schoenen aan en vroeg aan Holland of ze Driftless Girl wilde produceren, ondanks het feit dat ze geen enkele ervaring op dat gebied had.

Naast dat Holland het album produceerde speelt ze altviool en zingt ze samen met DeLisle duetten in Mama’s Little Rose en The Ballad of Ella Mae. De laatstgenoemde song klinkt als een stokoude traditional, maar werd echter door DeLisle zelf geschreven. Vorig jaar werkte Buck Meek (Big Thief) mee aan Holland’s album Haunted Mountain. Ook hier is hij van de partij, hij zingt en speelt gitaar en was mede verantwoordelijk voor de geluidsopnames.

Sinds DeLisle twee jaar terug haar comeback maakte met Borrowed is ze ongekend creatief. Zo verschenen daarna onder andere ook de albums Princess Mike met The Roughhousers en haar prachtige album She’s an Angel met eigen werk, op de cover van Billy Vera’s I Really Got the Feeling, wat hij schreef voor Dolly Parton. Op Driftless Girl zijn een drietal covers te vinden. Opener Where You’re Coming From werd geschreven door Meek en Holland. My Two Feet is een cover van DeLisle’s ex-echtgenoot Murry Hammond (Old 97’s) en afsluiter Down from Dover is van de hand van Dolly Parton.

Aan het eind van My Two Feet laat DeLisle trouwens horen waar ze vocaal tot in staat is. Favoriete song is voor mij het titelnummer Driftless Girl, waar het inventieve vioolspel van Holand de kers op de taart is. Het andermaal bijzonder fraaie Driftless Girl is voorlopig niet het laatste album wat in de pijplijn zit. Binnen afzienbare tijd verschijnen albums met de volgende producers, Andy Paley (Jerry Lee Lewis, Brian Wilson), Marvin Etzioni (Lone Justice, Counting Crows) en John Carter Cash.     

Theo Volk

Europese releasedatum : 31 mei 2024 Hummin’ Bird Records

Website : https://www.greydelislegriffin.com/