Heather Little : By Now

 


De naam van de Texaanse singer-songwriter Heather Little zal bij weinig muziekliefhebbers een belletje doen rinkelen. Zij wordt echter door collega muzikanten op handen gedragen. Vandaar dat je op haar nieuwste album By Now iemand aantreft als Patty Griffin. Enige bekendheid kreeg Heather met Gunpowder & Lead, wat ze in 2006 samen met Miranda Lambert schreef. Het nummer is hier de afsluiter, welke wordt uitgevoerd met een extra couplet. Ze wordt hier alleen begeleid door het beklijvende vioolspel van Van Plating.

Heather is iemand met veel levenservaring, iemand voor wie het leven niet altijd even gemakkelijk was. My Father’s Roof is autobiografisch en gaat over een vader met losse handjes. Het trompetspel van Kami Lyle is hier de kers op de taart. Het ingetogen duet Hands Like Mine met Patty Griffin gaat over haar drie huwelijken. Volgens eigen zeggen trouwde ze de eerste keer veel te jong. De twee keer was ze “too ignernt” (too ignorant), een woord van haar oma. En toen ze deze song schreef dacht ze dat haar derde huwelijk ook op de klippen zou gaan lopen. Gelukkig liep het anders. Razor Wire gaat over het in de steek laten van dierbaren, ieder couplet is over een ander persoon.

Naast Griffin tref je onder andere Jared Tyler aan, wiens gitaar je hoort op Bones. Tyler verloor onlangs zijn goede vriend Malcolm Holcombe, ook een muzikant die niet zo bekend was bij het grote publiek, maar net als Heather geadoreerd werd door veel collega’s. Russ Pahl is een van de meest gevraagde sessiemuzikanten van Amerika, zijn fraaie pedal steel spel is te horen op Transistor Radio.

Zelf licht Heather By Now als volgt toe : “This record is about how easy it is to be hard on yourself, and how hard it is to be easy and cut yourself a break sometimes. Grace is a dense pigment that takes over what it colors, but so are resentment, contempt, anger, fear, and indifference. It took a long time for me to learn the lessons given by the people I’ve known along the way thus far, and even longer to see clearly the situations and circumstances I created with my own choices.”.

By Now is een bijzonder fraai album van iemand met een bewogen levenswandel. Het album verschijnt op Need to Know Music, een label dat de laatste jaren grossiert in prachtige releases, waaronder die van Malcolm MacWatt, Nathan Bell en Malcolm Holcombe. Gelukkig is het in Nederland verkrijgbaar bij CRS.

Theo Volk

Releasedatum : 19 april 2024 Need to Know Music/CRS

Website : http://www.heatherlittlemusic.com/