Phoebe Rees : Bring In the Light : Si Kahn’s Songs Of Courage and Resistance


 

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Si Kahn brengt muziekleraar, muzikant en songschrijver Phoebe Rees een ode aan hem. De klassiek geschoolde altvioliste Rees komt uit Oswestry, Verenigd Koninkrijk. Net buiten die plaats ligt Old Oswestry Hillfort, een 3000 jaar oude nederzetting op slechts zes kilometer van de grens met Wales en een van de best bewaarde heuvelforten uit de ijzertijd in Groot-Brittannië.

Phoebe kreeg de muziek met de paplepel ingegoten, haar moeder werkte in een muziekwinkel en bracht instrumenten als klarinet, blokfluit, ocarina, concertina en accordeon mee naar huis. Thuis werd van alles gedraaid, van Schubert, Bob Dylan tot aan traditionele Boliviaanse dansmuziek. Wat Phoebe naast haar liefde voor muziek deelt met Si Kahn is het inzetten voor sociale rechtvaardigheid. Phoebe haalt vooral haar inspiratie uit Keltische, Engelse en Amerikaanse volkstradities.

In opener High On a Mountain with Ola Belle Reed waan je je in het Appalachengebergte. Dit lied is geïnspireerd op High On a Mountain van banjovirtuoos Ola Belle Reed. Maar ook klinken er Ierse invloeden door (The Didin Didin). De liedjes gaan vaak over kansarmen, zoals bijvoorbeeld mijnwerkers. Het fraaie In Afghanistan brengt een ode aan de in augustus 2021 door de Taliban vermoorde Afghaanse folk zanger Fawad Andarabi.

Naast zang neemt Phoebe de altviool, viool en piano voor haar rekening. Ze produceerde het album voortreffelijk samen Janos Koolen met hulp van Si Kahn zelf en Pieter Groenveld. Uiteraard nam multi-instrumentalist Koolen ook de nodige instrumenten ter hand, banjo, gitaar, accordeon en bodhran. Verder kreeg ze hulp van bassist Lucas Beukers en zangeres Sophie Ter Schure.

Phoebe zal zich tijdens de opnames in de rustiek gelegen opnamestudio van Koolen ongetwijfeld senang gevoeld hebben. Het artwork van het tekstboekje is bijzonder fraai. De coverhoes doet modern aan, het dateert echter al uit 1905 en werd gemaakt door Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Het album komt uit op het label van Pieter Groenveld, een man die veel betekent voor rootsmuziek in Nederland. Si Kahn had zich volgens mij geen mooier verjaardagscadeau kunnen wensen dan het smaakvolle en integere eerbetoon Bring In the Light.

Theo Volk

Releasedatum : 26 april 2024 Strictly Country Music

Website : https://phoeberees.co.uk/