The Nortern Belle : Bats in the Attic

 


Zangeres Stine Andreassen van de Nordicana/popband The Northern Belle staat op de hoes van Bats in the Attic afgebeeld als marineofficier. Ze symboliseert hier haar opa die verlangt naar huis. Een opa die ze amper gekend heeft, want hij overleed al toen Stine pas zes jaar oud was. Onlangs kreeg ze de mogelijkheid om hem alsnog wat beter te leren kennen. Als enige mocht ze van haar oma de ruim vierhonderd brieven lezen die haar opa haar geschreven had. Zelfs haar moeder heeft ze nooit mogen lezen, omdat oma bang was dat sommige brieven haar mogelijk verdriet zouden hebben gedaan.

Het uitgangspunt was een conceptalbum over liefde en verlangen. Er gebeurde echter zoveel in haar persoonlijke leven dat ze er niet om heen kon om daar ook over te schrijven. Het meest beladen lied op het album is ongetwijfeld Even Dylan Can’t Make This Right wat gaat over een goede vriendin die tijdens de Coronalockdown zelfmoord pleegde. Stine zong het nummer op haar uitvaart. Beiden behoorden tot een hechte groep vriendinnen uit Tromsø, nabij de poolcirkel waar ze opgroeiden. Samen met de andere vriendinnen zong Stine ook tijdens de uitvaart Dylan’s Girl From the North Country.

Het meest ingenomen was haar oma met Merchant Navy Hotel. Het gaat over haar verblijf in Middlesbrough. Daar was opa een tijdlang gestationeerd, oma ging voor twee weken op bezoek, maar het werden uiteindelijk enkele maanden. Soms was het vertrekpunt de liefde tussen opa en oma, zoals bij Hell & Back, maar werd het echter een song over zichzelf. De liedjes werden allemaal door Stine zelf geschreven, alleen bij Treat Yourself Better kreeg ze hulp van Thea Glenton Raknes. Favoriete track is voor mij Fresh Dew Trippin’, waarbij stevige gitaren de vrije loop krijgen.   

Theo Volk

Releasedatum : 8 maart 2024 Die With Your Boots On

Website : https://www.thenorthernbelle.no/