Malcolm MacWatt : Dark Harvest


Een erg interessante kerel, deze Malcolm MacWatt, al was het alleen maar door zijn rijkgeschakeerde roots. Tot aan zijn huwelijk werkte hij op olieplatforms, maar schoolde daarna om tot journalist. Muziek werd belangrijk op zijn dertiende toen hij de elektrische gitaar oppakte en voornamelijk heavy- en progrock naspeelde. In die tijd was Jimmy Page een van zijn grote helden. Ook speelde hij in zijn jonge jaren in een pub band, hoofdzakelijk gewoon voor het plezier. 

Muziek werd pas echt serieus nadat hij in 2010 met zijn gezin vanuit Schotland naar Londen verhuisd was. In 2014 begon hij zijn eigen songs te schrijven en formeerde een country/americanaband waarvoor hij de belangrijkste songschrijver was. Op een gegeven moment wilde de leadzanger van de band meer richting country pop, dus besloot Malcolm met succes solo te gaan. 

Zijn eerste soloalbum was in een vloek en een zucht opgenomen. Alleen gewapend met een akoestische gitaar werden een dozijn songs in slechts vier uur opgenomen, gemixt en gemasterd! Zijn doorbraak naar een groter publiek bereikte hij met zijn laatste, zeer goed ontvangen album Settler. Op dat album gevuld met folk en Americana werd hij bijgestaan door klasbakken uit beide genres als Jaimee Harris, Laura Cantrell, Gretchen Peters, Eliza Carthy en Kris Drever. 

Ook op zijn nieuwe album Dark Harvest krijgt hij weer hulp van een paar grote namen. In het titelnummer Dark Harvest is dat van labelgenoot Nathan Bell, die daar het gesproken gedeelte en de gitaren voor zijn rekening neemt. Het repeterende refrein ervan blijkt al snel een echte oorwurm te worden. Het Schotse eiland Gruinard werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim gebruikt om biologische producten te testen. Decennia lang er Antrax opgeslagen, omdat Westminster het te duur vond om meteen op te ruimen. Pas nadat een groep die zichzelf de Dark Harvest Commando’s noemde, actie ondernam door monsters van Gruinards grond te plaatsen op een conferentie van de Tory-partij werd er wat aan gedaan. De identiteit van de leden van deze actiegroep is nooit achterhaald. 

In Empire in Me neemt Angeline Morrison de leadzang voor haar rekening. Een logische keuze, want zij stamt af van slaven. Het nummer vertelt het verhaal van Eliza Junor, de dochter van een Schotse plantage-eigenaar wiens moeder een slaaf was. 

Een nummer wat er behoorlijk bij mij inhakt is Red River Woman. Een lofrede voor de vermoorde inheemse vrouwen wier lichamen aanspoelden in de wateren rond Winnipeg. Malcolm heeft Canadese familieleden die enorm trots zijn op hun inheemse erfgoed. Bovendien verafschuwt Malcolm racisme, geweld en vrouwenhaat. De achtergrondzang is hier van Shannon Hynes. 

Er is op Dark Harvest ook een connectie met Nederland te vinden, The Last Bowman. Malcolm bezit vier bogen gemaakt door Magen Klomp van Fairbow Archery. De drums op het nummer worden door Malcolm’s broer Ian bespeeld. Op Drowsy Maggie speelt vrouwlief Gillian fiddle.  

De enige cover op het album is Out on the Western Plain van Huddie Ledbetter (AKA Leadbelly). Malcolm leerde het, net als ik, kennen in de versie van Rory Gallgher. Net als ik is Malcolm een groot bewonderaar van Gallagher en zag hem ook een paar keer live. De elektrische gitaar wordt hier bespeeld door Pat MacManus. 

Net als de voorganger Settler zijn de nummers een heerlijke mix van folk en Americana. De meest instrumenten worden wederom door Malcolm zelf bespeeld. Het voert te ver om alle nummers afzonderlijk te behandelen. Afgelopen maart was Malcolm hier voor optredens en voelde zich hier meteen thuis. Ook raakte hij tijdens een autorit danig onder de indruk van de afsluitdijk. Zodanig zelfs dat hij op dit moment de laatste hand legt aan een lied over Cornelis Lely, ook bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de aanleg van de spoorlijn in Suriname en de vissershaven van Scheveningen. 

Settler was al een bijzonder fraai album, maar Dark Harvest maakt op mij nog meer indruk. Prachtplaat, die vanaf 25 januari in Nederland te koop zal bij Sandra en Luciano van Lucky Dice. En in september is hij hier terug voor optredens!

Theo Volk

Releasedatum : 25 januari 2023 Need to Know Music/Lucky Dice

Website : https://www.malcolmmacwatt.com/