Ásgeir : Time on My Hands

 


Op zijn debuutalbum Dýrð í Dauðaþögn zong de toen twintigjarige Ijslandse singer-songwriter Ásgeir Trausti Einarsson nog in zijn moedertaal. Het werd uitgebracht onder de artiestennaam Ásgeir Trausti. Voor de internationale markt werd het album in het Engels onder de naam In the Silence opnieuw uitgebracht. De Amerikaanse zanger John Grant hielp met de vertaling van de teksten en de herproductie. In 2020 herhaalde hij de werkwijze nog een keer, zij het dat ditmaal eerst het Engelstalig Bury the Moon verscheen dat wat later gevolgd werd door het in het Ijslands gezongen Sátt.

In de afgelopen decennium is Ásgeir uitgegroeid tot een van Ijslands meest succesvolle muzikanten. Die populariteit heeft echter niet voor gezorgd dat hij op zijn lauweren is gaan rusten. Integendeel, op zijn nieuwe album Time on My Hands zoekt hij het experiment, vooral door middel van elektronica.

Ook vergrootte hij zijn compositievaardigheden door vooral veel naar anderen te luisteren, zoals naar Caribou, Big Thief, Michael Kiwanuka, Sault, Ethan Gruska, Blake Mills, Unknown Mortal Orchestra en Moses Sumney. Van die laatste pikte hij bijvoorbeeld het idee om de stem als basgeluid te gebruiken. Tekstueel gezien staat het album in het teken van zelfreflectie.

Grotendeels speelde Ásgeir zelf alle instrumenten in. Het artwork is eenvoudig, maar bijzonder fraai, bovendien wordt een keurig verzorgd tekstboekje meegeleverd. De reacties op zijn nieuwe album zijn nogal verdeeld, maar mij bevalt het prima.     

Theo Volk

Releasedatum : 28 oktober 2022 One Little Independent/De Konkurrent

Website : https://www.asgeirmusic.com/