Douglas John Cameron : Garnock Avenue

 


Waarom blijven Canadese muzikanten zo vaak onder de radar in Nederland? Geen idee. Het was dat mijn Amsterdamse muziekvriend Henk mij Garnock Avenue onder de aandacht bracht, anders had ik het album nooit ontdekt.

Douglas John Cameron blijkt al meer dan vier decennia muzikant en componist te zijn. In zijn jeugd kreeg hij klassieke training op piano en studeerde hij klassieke zang op de universiteit. Hij componeert vooral veel muziek voor tv. In het verleden werd hij twee keer genomineerd voor een Juno, de hoogste Canadese onderscheiding. Zijn grootste bekendheid kreeg Douglas in 1985 met het geëngageerde nummer Mona With the Children, wat in thuisland Canada een hit werd.

Zo ver ik kan nagaan is Garnock Avenue zijn vierde soloalbum. Douglas zong en speelt alle instrumenten zelf en was bovendien opnametechnicus en producer. Ik vermoed dat Garnock Avenue in Ontario het woonadres herbergt van Douglas, want de muziek ademt relaxedheid en rust uit. Op de hoes staat Douglas afgebeeld met zijn Banjola, een hybride 5-snarige banjo/mandola-instrument gemaakt door Victor Banjolas in Denver, Colorado. Op dit instrument bedacht hij alle arrangementen.

De ingetogen, wat dromerige zelf gecomponeerde opener Dreamtime is instrumentaal. Uptempo is de cover Long and Lonesome Old Freight Train van de Canadese bluesmuzikant Cris Cuddy. Het eerste wat me meteen opviel was de warme stem van Douglas, het mondharmonicaspel en subtiele percussie. Hierna volgen de prachtige zelfgeschreven liedjes Mary’s Walking Song, Picture in My Mind, Silver Cove en The Winter Rose. Het mondharmonicaspel in laatstgenoemde song roept herinneringen bij me op aan Toots Thielemans.

Van het nodige lef getuigt het coveren van In the Wee Small Hours in the Morning, ooit onsterfelijk gemaakt door Frank Sinatra in een fraai orkestraal arrangement van Nelson Riddle. Douglas’ uitvoering is erg sober, maar zeker niet minder mooi, ook hier is de mondharmonica de kers op de taart. In de jeugd van Douglas was Willie P. Bennett een grote invloed. Hij ontmoette Bennett een keer vlak voor diens dood en zag hem verscheidene keren optreden. Willie’s Diamond Joe is hem dan ook op het lijf geschreven en vormt een fraaie afsluiter van een bijzonder fraai album. Hopelijk wordt Garnock Avenue ook door andere muziekliefhebbers ontdekt.  

Theo Volk

Releasedatum : 17 november 2022 Zeptones

Website : https://www.facebook.com/profile.php?id=1081882389