Carla dal Forno : Come Around

 


Haar naam klinkt Italiaans, maar singer-songwriter Carla dal Forno komt oorspronkelijk uit Melbourne, maar is tegenwoordig woonachtig in Castlemaine. Rond 2010 en de paar jaren die volgden maakte ze deel uit van het culttrio Mole House. Daarna woonde ze een tijdje in Berlijn om zich vervolgens in Londen te vestigen.

In 2014 bracht ze samen met Tarquin Manek als het duo Tarcar het album Mince Glace uit. Een jaar later werd het duo uitgebreid naar een trio met de komst van Samuel Karmel en werd de naam veranderd in F INGERS. Men bracht een album uit, getiteld Hide Before Dinner. Hierna koos dal Forno met succes voor een solocarrière.

Drie jaar terug besprak ik haar uitstekende album Look Up Sharp. Muzikaal gezien tapte ze toen uit verschillende vaatjes, van lo-fi folk tot aan triphop en postpunk. Maar klonken er ook Oriëntaalse invloeden door in haar muziek zoals in het intrigerende, instrumentale Hype Sleep. Dal Forno vond toen haar inspiratie bij The Flying Lizards, Brian Eno (Another Green World), Nico (The Marble Index) en vooral bij Virginia Astley.

Sinds een paar jaar is Carla dal Forno stevig gesettled in Castlemaine, Central Victoria, en vond er stabiliteit. Bovendien is ze een zelfverzekerdere vrouw geworden. Ze is meer openhartig geworden en zingt bjvoorbeeld over de aanwezige wanorde in haar bestaan en de slapeloosheid waaraan ze lijdt.

Opener Side By Side gaat volgens haar over de anticipatie om met iemand in zee te gaan en de gevoelens van onvermijdelijkheid, transparantie en ongeduld. Zoals de tekst duidelijk maakt :

“Make your move

 I recognise the method you use”

Het titelnummer is eveneens reeds vrijgegeven, het is een eenvoudige, maar heerlijk voort meanderend song geworden. Andermaal vormen onder andere Virginia Astley en Flying Lizards inspiratiebronnen en bezitten de ingetogen songs af en toe een Oriëntaals tintje en hebben ze meestal intrigerende ritmes. Af en toe heb ik door de zang assiocaties met Loma. In Slumber zingt ze een duet met Thomas Bush.

De meeste songs schreef dal Forno zelf, op een cover van The Garden of Earthly Delights van The United States of America na. Ondanks het ingetogen karakter kroop Come Around net zo snel onder de huid als de voorganger.

Theo Volk

Releasedatum : 4 november 2022 Kallista Records/De Konkurrent

Website : https://carladalforno.bandcamp.com/