Old Californio : Old Californio Country

 


Sinds 2010 brachten de country folk rockers van Old Californio reeds vier albums uit. Ze zijn het best bewaarde geheim van Zuid-Californië, praktisch alleen bekend bij de kenners van de L.A. Americana-scene en bij bezoekers van whiskybars in de westelijke staten.

Frontmannen van de band zijn multi-instrumentalisten Rich Dembowski (tevens lead zanger) en Woody Aplanalp, die het grootste deel van de instrumenten voor hun rekening nemen. Hun nieuwste album Old Californio Country is voornamelijk gevuld met covers. Slechts een drietal zijn van de band zelf, de eerste twee en I Say That Too.

Vreemde eend in de bijt vormt Because van The Beatles, geschreven door John Lennon, een van diens meest reflectieve ballads. De zang is hier bijzonder natuurgetrouw. Een van de sterke kwaliteiten van de band. Maar ze beheersen ook hun instrumenten, luister maar eens naar de heerlijke lap steel in de Stones cover Wild Horses. Lowell George wordt geëerd met een vertolking van diens klassieker Willin’, zo’n halve eeuw al behorend tot mijn favoriete nummers.

Hoofdzakelijk oude meesters als Neil Young, John Prine en Guy Clark wordt in het zonnetje gezet. Alleen Jason Isbell’s Maybe It’s Time is van recenter datum. Tevens wagen ze zich aan de bekende Engelse traditional The Cuckoo. Old California Country is een album dat dankzij de zang heerlijk weg luistert.    

Theo Volk

Releasedatum : 25 november 2022 Independent

Website : https://oldcalifornio.bandcamp.com/